Gruppen-3a-328x120

Rätten att vara vegan

Rätten att vara vegan

INSÄNDARE. I sin kolumn den 22 oktober går Carl-Johan Bauler till en hätsk attack mot en kvinna och hennes barn. Det enda ”brott” denna kvinna gjort är att önska sitt barn en specialkost (vegan) i skolan. Oförskämdheterna haglar över denna stackars kvinna och hennes barn.

Förvisso uttrycker hon sig lite onyanserat när hon påstår att hon inte kan jobba på grund av hon får laga mat till barnet att ta med till skolan och att hon påstår att hon måste flytta för att få ändring på förhållandet.

Att klandra kvinnan når oanade höjder när Bauler går till häftig attack mot hennes önskan. Som redaktören ser det borde det finnas två olika serveringsalternativ: standardrätt och helvegetariskt, vilket det senare är lika med vegansk. Det tredje alternativet är, om man ska vara korrekt: laktovegetariskt. Ett ytterligare alternativ finns: lakto-ovovegetariskt.. Således har Bauler bristfälliga kunskaper när det gäller vilka vegetariska alternativ som gäller i skolans matsalar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Han skriver vidare att han ”ska ta reda på adressen till de stackars veganbarnen i Norrland och skicka upp några presentkort i smyg, som de kan använda i den lokala korvkiosken eller hos kebabtallriken. Eller gå till ICA och handla pölsa.” Jag förstår att ironin är grov, men också djupt kränkande sådan.

Att så kapitalt slå ner på människors livsval är inte god journalistik. I dagens läge är det en ihållande trend att göra sunda livsval för sin egen hälsa och för miljön, att det i stället borde uppmuntras. Det kallas ”nudging” och betyder att ”pusha” någon i rätt riktning. Vi kan dagligen läsa på Internet, i tidningar och radio-TV om önskvärda livsstilsval, vilket bland annat innebär en drastisk sänkning av vår köttkonsumtion. Efter att över tid ha tagit del av Baulers kolumner, har jag förstått att det inte är aktuellt med  nudging i ”rätt” riktning för hans del, tyvärr!

Dessutom föreslår han skellefteåpolitikerna (där kvinnan bor) att betala flyttlasset till en annan kommun. Om Bauler önskar en nudging tillbaka till en total likriktning kan jag rekommendera Nordkorea. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att bidra med ett pekuniärt tillskott till en enkel biljett.

Jag är väl medveten om att man kan ta ut ”svängarna” när man skriver en kolumn (krönika), men att ”angripa” en svarslös människa på det viset som Carl-Johan Bauler gör är inte särskilt god journalistik. Jag svarar därför med samma mynt.

För att lösa problemet med olika koster i skolan, så finns det kockar som löst det så att alla blir nöjda. Att servera en buffé som alla kan välja delar av utifrån tycke, smak, livsstil och näringsinnehåll. Så enkelt är det Carl-Johan! Men tyvärr har inte alla den kunskapen bland bespisningspersonalen.

Lars Nord
Fritänkare och outsider

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se