torsjö live

Hesslekören laddar inför julkonsert

Hesslekören laddar inför julkonsert

Gunilla Roxhage (t v) och Eva Gyllström älskar den gemenskap som körsången för med sig.
Foto: Lotta Persson

Den 42 man starka Hesslekören laddar för fullt inför julkonserten i Hässleholm kulturhus den 16 december. Dagens övning äger rum i Missionskyrkan. Vad är det som gör att det är så roligt att sjunga?

-Jag gör det för gemenskapen och jag blir så pigg och glad. Det håller mig ung, säger Gunilla Roxhage. Hon har varit med i kören i åtta års tid.

Eva Gyllström instämmer i det som Gunilla redan har sagt.

– Man kan gå hit och och vara hur hängig som helst – och så går man hem med ett leende på läpparna.

Den forskning som gjorts i ämnet bekräftar deras erfarenheter. Musik har en förmåga att göra människan mer harmonisk.

– Den som sjunger regelbundet i kör mår bättre, säger körledaren Ingvar Albihn. När jag själv kör hem från en övning är det som på små moln. När man fokuserar på något som är roligt, delar ett gemensamt intresse, tar det bort spänningar ur kroppen.

En kör är ständigt under utveckling och det finns alltid plats för fler sångare, i synnerhet män. Det gäller inte bara Hesslekören. Herrarna är i regel i minoritet i landets alla körer.

– Är man nyfiken så får man gärna höra av sig, säger Ingvar.

Ända sedan Hässleholm kulturhus stod klart har det ordnats julkonserter med Hesslekören, men eftersom invigningen ägde rum den 28 december 2000 fick den första hållas i januari 2001. Redan vi det tillfället var Ingvar Albihn Hesslekörens ledare. Ja, han var i själva verket med och startade den.

Dottern Sofia Sandberg Albihn har varit med som gästsolist sedan hon var i tioårsåldern, totalt ett femtontal gånger. I år får Sofia sällskap av operasångaren Henrik Lagercrantz från Helsingborg. Ingvar och Henrik har arbetat ihop tidigare tillsammans med två andra operasångare i gruppen Pavarotti singers.

För sina kulturella insatser tilldelades Ingvar 2017 års kulturpris av Hässleholms kommun.

Ingvar Albihn och Hesslekören bjuder på både traditionella och nya julsånger.
Foto: Lotta Persson

– Det var jätteroligt och hedrande, säger han. En stor ära.

Ingvar ser det som ett erkännande för lång och trogen tjänst. Till vardags är han kyrkomusiker. 1992 började han arbeta i Norra Mellby, sedan 2006 arbetar han i Tyringe pastorat.

Under konserten den 16 december bjuds givetvis på många traditionella julsånger, sådana som de flesta av oss känner igen.

– Men i år blir det ovanligt mycket nytt, berättar Ingvar. Totalt blir det 22 eller 23 nummer, men det är svårt att ha en julkonsert utan exempelvis Helga natt.

Förutom de bägge solisterna medverkar Anna Wanselius på tvärflöjt, Jonas Rydström på trumpet, Fredrik Persson på bas och Jörgen Grahn på trummor.

Hesslekören kommer också att anordna en vårkonsert den 12 maj.

Urban Önell

Lotta Persson

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se