logga-ligg-tjock

Sprängningen i skolan inte terrorbrott – men människor kunde kommit till skada

Sprängningen i skolan inte terrorbrott – men människor kunde kommit till skada

På presskonferensen om sprängdådet i Hässleholms tekniska skola medverkade från vänster Pär Cederholm, Eva Andersson, Anders Nählstedt, Lars Johnsson, Magnus Carlsson och, i talarstolen, Robert Loeffel. Foto: Lotta Persson

Det var inte terrorbrott utan grov allmänfarlig ödeläggelse när en gärningsman på torsdagsmorgonen gick in på Hässleholms tekniska skola med en sprängladdning som detonerade i källarplanet med en kraftig smäll. Varför han gjorde det är fortfarande oklart och uppgifter om hans anknytning till skolan offentliggörs inte, inte heller vilka eller hur allvarliga skadorna på byggnaden blev.

Det är ännu osäkert om skolans planerade julavslutning kan hållas i lokalerna under fredagen. Genomsökning av skolbyggnaderna pågick fortfarande när polisen, räddningstjänsten och kommunen höll gemensam presskonferens i Norra Stations aula klockan fyra på torsdagseftermiddagen. Även den misstänktes bostad undersöks.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och stora delar av riksmedia var närvarande vid presskonferensen som leddes av polisens presstalesman Robert Loeffel. Övriga medverkande var lokalpolisområdeschef Pär Cederholm, skolchef Eva Andersson, kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt, kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) och räddningstjänstens räddningsledare Magnus Carlsson.

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm berättade om polisens uppdaterade bedömning av händelsen. Foto: Lotta Persson

Pär Cederholm berättar att ett första inledande förhör med den misstänkte pågår.

– Jag går inte in på vad han sagt, han har inte fått någon försvarare ännu, säger han.

Enligt den uppdaterade bedömningen rör det sig sig inte om ett terrorbrott.

– Det är en isolerad händelse, säger Pär Cederholm.

Han förklarar att brottsrubriceringen terrorbrott gav polisen en ”full verktygslåda”, det vill säga möjlighet att vidta mer ingripande åtgärder än vid lindrigare brott.

– Under dagen ringade vi sedan in det här mer och mer och kom fram till att det inte är fler attacker på gång och att gärningsmannen agerat själv.

Var syftet inte att skada människor på skolan?

– Går man in på en skola med en sprängladdning kan man skada människor, säger Pär Cederholm.

Hur stora skadorna är vill han inte säga.

– Det finns skador inomhus, men det är inte så att man inte kan vistas där.

Pär Cederholm säger att han inte vet vad för slags sprängladdning det är. Skolan ska inte ha mottagit något hot.

Polisen har belagt skolan med munkavle när det gäller den misstänktes relation till skolan.

– Han kan vara släkt med någon elev eller tidigare ha gått på skolan, säger han kryptiskt och vill inte heller säga att den misstänkte inte är elev på skolan idag.

Den misstänkte är en man i 20-årsåldern som är skriven i Hässleholms kommun. Han greps efter explosionen i anslutning till skolan och anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är inte tidigare känd av polisen.

Pär Cederholm bekräftar att polisen söker igenom den misstänktes bostad på en annan ort i kommunen som ett led i en kartläggning av hans bakgrund och motiv.

– Vi lägger ett pussel för att se vad som föranlett det här. Vi måste också inför förhören med honom se om det han säger stämmer med vad han levt i. Dessutom vill vi se till att den platsen också är säker, säger han.

Enligt Frilagts källor gäller det en adress utanför Vinslöv där en bostad spärrats av och en polisinsats pågår.

Eva Andersson berättar att informationen om händelsen kom mitt under ett nämndsmöte och att hon fick ägna dagen åt att ta hand om det akuta läget.

Hon berättar att eleverna uppmanats att hålla utkik efter mejl ikväll för att få information om skolavslutningen.

– Vi kommer under kvällen att fatta ett beslut som är säkert i förhållande till utredningen, säger hon.

Under kvällen arbetar kriminaltekniker på skolan.

De medverkande är alla mycket nöjda med dagens insats.

Nationella bombskyddet och insatsstyrkan var på plats. Räddningstjänsten agerade snabbt, men fick snart avbryta sin insats och kalla tillbaka rökdykare från skolans källare när polisen bedömde att det inte var säkert att befinna sig där. Därefter bemannade räddningstjänsten upp med en stab för att kunna vara en resurs för polisen om något gick snett.

Säkerhetschef Anders Nählstedt berättade om kommunens insats, främst med att organisera så att eleverna kunde komma inomhus under evakueringen.

Kommunledningen kallades in enligt rutinerna för krislägen.

– Som kommunstyrelsens ordförande är jag oerhört tacksam för att ingen kom, till fysisk skada. Alla har agerat föredömligt och jag är full av stolthet, säger Lars Johnsson.

Berit Önell

Uppdatering:
Skolans julavslutning inställd

Skolledningen meddelade på kvällen att det inte blir någon julavslutning på Hässleholms tekniska skola under fredagen.

– Utifrån den information som finns tillgänglig från polisen i nuläget har skolledningen fattat beslutet att inte ha någon skolavslutning på HTS under fredagen. Skolans personal kommer att samlas och eleverna erbjuds krisstöd i andra lokaler. Information till elever sker via Office/e-post och information till föräldrar sker via Schoolsoft, skriver kommunen på sin hemsida.

Läs mer:
2018-12-20 Explosion på skola En person gripen för misstänkt terrorbrott

2018-12-20 Skador i tak och väggar efter explosionen på skolan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se