torsjö live vers2

Explosion på skola En person gripen för misstänkt terrorbrott

Explosion på skola En person gripen för misstänkt terrorbrott

Hela skolområdet spärrades av och bevakades under dagen av tungt beväpnad polis. Foto: Lotta Persson

En man i 20-årsåldern greps som misstänkt för terrorbrott efter en kraftig explosion på Hässleholms tekniska skola på torsdagsmorgonen. Elever och personal evakuerades till Qpoolen. Vid tretiden på eftermiddagen meddelade polisen på sin hemsida att bedömningen i nuläget är att det inte rör sig om ett terrorbrott. 

Larmet kom klockan 08.44 efter att en hög smäll hörts från skolans källarplan. Innan polis kom till platsen hade skolan påbörjat utrymning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Polisens bombskydd var på plats vid elvatiden och även polisens tekniker kallades in. Byggnaden undersöktes med en bombrobot. En stund senare anlände nationella insatsstyrkan.

– Polisen misstänker i nuläget att sprängningen är medveten och arbetar därför enligt de arbetsmetoder och rutiner som finns vid ett misstänkt terrorbrott tills detta kan uteslutas och i så fall klargöra vilket brott som är aktuellt. Det finns fortsatt inga uppgifter om att någon person är skadad, skrev polisen på sin hemsida klockan 10.56.

Polisen upprättade en samlingsplats, så kallad brytpunkt, vid stadshuset vars parkering delvis spärrades av.

Enligt hemsidan pågår också utredningsinsatser på andra platser.

– Inga ytterligare händelser är anmälda utan det handlar om utredningsinsatser, bland annat i Hässleholm, säger Kim Hild, presskommunikatör på polisens ledningscentral i Malmö.

Hon förklarar att händelsen inledningsvis rubricerats som terrorbrott eftersom det inte kan ha varit en olyckshändelse och också på grund av viss information som kommit in till polisen.

– Jag kan inte gå in på vad det är, säger hon.

Hon berättar att husrannsakan pågår i en byggnad som den gripne personen har anknytning till.

Skolbyggnaden är skadad, hur allvarligt har Kim Hild inga uppgifter om, men eleverna kan inte återvända idag.

Linnéskolans elever fick hastigt avbryta en innebandyturnering i Qpoolen för att HTS-elever och personal skulle kunna evakueras dit.

Polisen förhörde de evakuerade för att få fram vittnesuppgifter. Både polisen och kommunen hade företrädare på plats för att möta oroliga elever och föräldrar.

Efterhand kunde eleverna lämna Qpoolen. Många blev hämtade av föräldrar. Extrainsatta skolskjutsar erbjöds dem som bor utanför Hässleholm.

Två lite frusna tjejer delar filt utanför Qpoolen. Nu vill de åka hem. -Vi satt och skrev prov så vi hörde ingenting av larmet, berättar Elsa Tyrberg Helldal (till vänster) och Teresia Nilsson. De går båda i årskurs 1 på internationella samhällsprogrammet på HTS. Hörde ni inte larmet? Hur fick ni då reda på att ni skulle ge er ut? -Det var några som vinkade och blinkade utanför. Kommunens säkerhetschef fick på presskonferensen på eftermiddagen reda på att de två flickorna sagt sig inte ha hört larmet och har lovat att kolla upp mer om detta. Foto: Lotta Persson

Oskar Lindgren är en av eleverna som hörde smällen i skolans källare.

– Vi upplevde det först som en övning, berättar han för Frilagt.

Wilma Mohlin berättar att hon hörde smällen väldigt starkt.

– Min lärare sa att hon hoppades att det var en dörr som smällde igen, säger hon.

När larmet gick tog alla det på stort allvar och skyndade sig ut.

– Det var lite läskigt sedan när de sa att det kunde vara ett terrorbrott, säger Victor Carlsson.

Oskar Lindgren, till höger, och Victor Carlsson fick skjuts hem efter evakueringen till Qpoolen av Olivia Grahn. Olivia är också elev på HTS, men kom till skolan efter explosionen eftersom hon skulle ha lektion klockan 11 och fick köra direkt till Qpoolen. Foto: Berit Önell

Hampus Ekman befann sig i HTS entrébyggnad, men på andra våningen. Han upplevde en kraftig skakning i samband med smällen.

Hampus Ekman kände hur det skakade i skolbyggnaden vid explosionen i källarvåningen. Foto: Lotta Persson

– Vi trodde nästan att det var någon på naturlinjen som råkat blanda något fel. Det skakade till rejält, säger han.

– Vi har övat på utrymning och därför kändes det aldrig konstigt och vi visste hur vi skulle göra, men vi var några stycken som fick vända och ta brandstegen ut istället för trapporna inne.

Hampus Ekman tyckte också att det var mer än en smäll.

I Qpoolen blev de förhörda om vad de sett och hört. Alla fick lämna sina personuppgifter. De fick också fika: choklad, kakor och dricka som skänkts av lokala företag.

Genomsökandet av skollokalerna med robot övergick efter lunch till så kallat manuellt sökande. Bombskyddet och insatsstyrkan var på plats fram till 14-tiden. Därefter avvecklades också polisens brytpunkt vid stadshuset.

Berit Önell

Polisen bevakade Qpoolen tills evakueringen var avslutad. Foto: Lotta Persson
Laila Hijazi hade nationella prov i matematik när det smällde. -Så vi var i byggnaden längst bort och hörde inget, men en del av mina klasskamrater var nära. Laila står inlindad en filt och ska ta bussen till resecentrum för att sedan åka vidare hem till Perstorp. Foto: Lotta Persson

Läs mer:

2018-12-20 Sprängningen i skolan inte terrorbrott Men människor kunde kommit till skada

2018-12-20 Skador i tak och väggar efter explosionen på skolan

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se