torsjö live vers2

Matkassar till behövande tog slut igen

Matkassar till behövande tog slut igen

Kön till utdelningen av matkassar växte sig lång utanför församlingshuset på fredagseftermiddagen.

Rekordmånga stod på fredagseftermiddagen i kö utanför församlingshuset i Hässleholm för att få en matkasse inför julen. Diakon Jenny Magnusson berättar att 20 hushåll blev utan kasse, men att de som hjälpte till med utdelningen då skänkte de presentkort på 100 kronor som de skulle fått som tack för sitt arbete.

Som Frilagt tidigare berättat har fler än tidigare, och särskilt många barnfamiljer, sökt kyrkans hjälp vid årets utdelning av matkassar. Det mesta av maten skänks från lokala butiker. För två veckor tog kassarna slut och diakonerna vädjade därför till allmänheten att bidra med mat eller pengar till kommande utdelning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det var väldigt många privata som gav mat och pengar och även butikerna skänkte mer förra veckan. De 81 kassar vi hade räckte precis, berättar Jenny Magnusson.

Denna vecka hade inte lika mycket kommit in, men Jenny Magnusson trodde att de 70 kassarna skulle räcka eftersom det tidigare år inte varit lika många som kommit fredagen närmast jul.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle komma så många nu. Några stod i kö i minst en timme i regnet. Men alla fick något med sig i alla fall, säger hon.

Hon tror att det kan finnas olika orsaker till att fler söker hjälp.

– Framförallt är det familjer, ofta ensamstående kvinnor med barn, som verkligen behöver hjälp, säger hon.

Efter jul delas inga matkassar ut, men Diakonijouren i Missionskyrkan har öppet onsdagar och fredagar med servering av soppa med mera. Svenska kyrkan är huvudansvarig även för den verksamheten, men samarbetar med övriga kyrkor.

– Vi kan även ge rekvisitioner till mat i mindre omfattning, men vi vill helst hjälpa människor att få ordning på ekonomin så att de kan klara sig med det de har. Ibland hamnar människor också mellan olika bidragssystem och behöver hjälp tillfälligt, berättar Jenny Magnusson.

Hon är trött efter fredagens insats, men nöjd med att utdelningarna gått så bra som de gjort.

– Men informationen behöver verkligen komma ut. Ibland skulle jag vilja stå och skrika på torget: ”Ser ni inte att det finns människor som behöver hjälp?”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se