Gruppen-3a-328x120

Häktades för sprängdåd på HTS

Häktades för sprängdåd på HTS

Den 21-årige man som misstänks för sprängdådet på Hässleholms tekniska skola i torsdags erkände när han ställdes inför häktningsdomaren i jourdomstolen i Kristianstad på lördagen att han detonerat två sprängladdningar i två olika korridorer i skolans källarplan. Han hävdade att brottet skulle bedömas som skadegörelse, men tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade honom för allmänfarlig ödeläggelse.

Hela skolområdet spärrades av efter sprängdådet och bevakades av tungt beväpnad polis. Foto: Lotta Persson

I skolans källarplan finns både lektionssalar och elevskåp.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kammaråklagare Pernilla Tallinger hävdar att brottsrubriceringen på grund av händelsens allvarliga art ska vara allmänfarlig ödeläggelse.

– Det fanns fara för stor förödelse och fara för människors liv och hälsa. Det innebär inte att någon måste ha kommit till skada, säger hon till Frilagt efter häktningsförhandlingen.

Tingsrätten beslöt även i övrigt enligt hennes häktningsframställan. 21-åringen, som är bosatt utanför Vinslöv, är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han häktades för att han inte ska kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning, för att han inte ska kunna fortsätta begå brott och för att det aktuella brottet kan ge fängelse i minst två år.

Pernilla Tallinger fick tillstånd att ålägga den häktade restriktioner i kontakterna med omvärlden. Enligt beslutet i Kristianstads tingsrätt ska åtal vara väckt senast den 4 januari. Men så snabbt kommer det inte att gå.

– Det är helt orimligt att hinna tills dess, inte bara på grund av helgerna. Det är en stor utredning, förklarar Pernilla Tallinger.

Hon räknar därför med att få begära förlängd tid för att väcka åtal.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se