Gruppen-3a-328x120

Statliga Svevia har köpt Bröderna Hall

Statliga Svevia har köpt Bröderna Hall

Det statliga bolaget Svevia, tidigare Vägverket Produktion, har köpt täktföretaget Bröderna Hall i Vankiva. Samtliga 33 anställda erbjuds fortsatt arbete i verksamheten.

Bröderna Hall har bland annat en bergtäkt i Hörlinge. Foto: Miljökontoret

Enligt ett pressmeddelande från Svevia skedde övertagandet den 27 december.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi är mycket nöjda med förvärvet av AB Bröderna Hall. Att etablera oss i Skåne har länge stått på vår önskelista och ligger helt i linje med såväl division Beläggnings strategi som i den övergripande strategin för Svevia. Marknadsutsikterna för ballast i södra Sverige och specifikt Skåne är mycket goda, speciellt då det gäller bergmaterial. På sikt kommer detta att ge goda förutsättningar för oss att skapa konkurrenskraft och lyckas på den skånska marknaden, säger Tomas Johansson, chef för Svevias division Beläggning i pressmeddelandet.

I Svevias satsning i Skåne ingår även att etablera ett eget asfaltverk som ska placeras i Hurva.

– I och med detta och förvärvet har vi kontroll över hela Svevias värdekedja då vi kan förse verket med eget material, förklarar Tomas Johansson.

Svevia har totalt cirka 1 800 medarbetare på över 100 platser i landet och omsätter 7,6 miljarder kronor.

Familjeföretaget Bröderna Hall har en nära 100-årig historia och flyttade till Hässleholms kommun 1959. 2017 var omsättningen cirka 55 miljoner kronor. Enligt företagets hemsida omsätts varje år cirka en halv miljon ton material per år från fem täkter.

Under 2017 fick Bröderna Hall flera gånger kritik från miljönämnden. Företaget överklagade fem vitesföreläggande om ofullständiga miljörapporter, men förlorade i mark- och miljödomstolen. I tingsrätten dömdes företaget för miljöbrott för att kemiska produkter inte förvarats på rätt sätt. Bröderna Hall överklagade domen och friades i hovrätten.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se