Gruppen-3a-328x120

Boende evakuerades efter larm om farligt föremål vid bil Utreds som försök till mord

Boende evakuerades efter larm om farligt föremål vid bil Utreds som försök till mord

Ett område från Viaduktgatan till Kungsgatan spärrades av och ett stort antal boende evakuerades efter larmet om det misstänkta föremålet. Foto: Jonathan Önell

Ett stort antal boende i centrala Hässleholm evakuerades på lördagen efter larm om ett misstänkt föremål bredvid en bil på Verkstadsgatan. Ett område på cirka 100 meter runt platsen spärrades av.

Klockan 13.10 hördes en dov smäll när polisens bombgrupp besköt det misstänkta föremålet med vattenskott.

Först klockan 16.45 kunde alla evakuerade återvända till sina hem. Polisen har upprättat en anmälan om försök till mord. Föremålet kommer att undersökas vidare. 

Avspärrningen sträckte sig längs Viaduktgatan från rondellen vid Götgatan till rondellen vid Finjagatan och berörde kvarteren söder därom, till och med Kungsgatan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Larmet ledde till ett stort pådrag med polisens bombgrupp, räddningstjänst och ambulans. Foto: Jonathan Önell
Polisen knackade på alla lägenhetsdörrar i området. Foto: Mohammed Mroveh

Enligt polisens hemsida skulle samtliga lägenheter i fastigheterna runt bilen utrymmas. Exakt hur många som berördes var oklart.

– Men med största sannolikhet evakueras alla som bor innanför avspärrningarna och är hemma när polisen kommer och knackar på, sa polisens presskommunikatör Kim Hild.

Klockan 13 var dörrknackningen klar och samtliga boende antingen evakuerade eller hade fått information om att stanna inomhus och hålla sig borta från fönster.

Därefter tog polisens nationella bombgrupp hand om det misstänkta föremålet som sköts sönder med vattenskott. Själva föremålet detonerade inte.

– Det gick bra. Nu återstår efterkontroller innan avspärrningarna kan hävas, säger Kim Hild till Frilagt klockan 13.40.

Det arbetet drog dock ut på tiden. Bland annat undersöktes föremålet med en så kallad bombrobot. Först klockan 16.13 avslutade nationella bombskyddet sina undersökningar. Kriminaltekniskt arbete tog vid och under tiden behölls en del av avspärrningarna.

Klockan 16.32 var polisens arbete på platsen avslutat och samtliga avspärrningar hävdes. En anmälan om försök till mord upprättades, vilket kan tyda på att föremålet skulle kunna ha orsakat allvarlig skada, men några närmare detaljer avslöjas av utredningsskäl inte.

– Ända tills vi är säkra på motsatsen utgår vi ifrån att föremålet kan vara farligt. Ärendet kom in som ett misstänkt farligt föremål och det kan inte avfärdas meddetsamma, det kommer att undersökas vidare, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist, men kan inte kommentera föremålets art eller farlighet.

Cirka klockan 13.10 oskadliggjorde polisens bombgrupp det misstänkta föremålet. Poliserna som vaktade avspärrningen höll för öronen, men smällen blev ganska diskret. Foto: Jonathan Önell

Föremålet upptäcktes på förmiddagen av en person som blev orolig och kontaktade polisen. Polispatrullen som kom till platsen kunde inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål. Därför drogs en större polisinsats igång och bombskyddet kallades in, liksom räddningstjänst och ambulans.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se