logga-ligg-tjock

Fullmäktige ska inte byta lokal i onödan

Fullmäktige ska inte byta lokal i onödan

Kommunfullmäktige ska framöver helst inte hållas i andra lokaler än röda salongen i kulturhuset. Där fungerar webb-tv, närradio och det digitala voteringssystemet bäst. Foto: Lotta Persson

Kommunfullmäktiges sammanträden ska inte flytta runt mellan olika lokaler där utsändningarna i närradio och webb-tv inte fungerar. Därför bröts på måndagen traditionen att hålla årets första fullmäktige i församlingshuset efter gudstjänst i Hässleholms kyrka.

– Det viktigaste är att människor kan höra. Vår verksamhet bygger på att medborgarna ska ha insyn, säger fullmäktiges ordförande Douglas Roth (M).

Framöver lär sammanträdena hållas i röda salongen där tekniken fungerar bäst. Webb-tv sänds bara därifrån medan närradio kan fungera även i andra lokaler. En reservlokal finns dock i aulan på Norra Station, men bara om det blir aktuellt med extra sammanträde eller något annat oförutsett inträffar.

Douglas Roith ser det också som en fördel att hålla sig i byggnader som kommunen äger eller redan har hyresavtal för eftersom det då på ett annat sätt går att ha kontroll över den tekniska utrustningen.

Kanslichef Elisabeth Aidemark berättar också att medborgare hört av sig när fullmäktiges sammanträden varit utlokaliserade.

– De har saknat att kunna se sammanträdet på webben. Vår utgångspunkt är att försöka upprätthålla både webbsändningar och radio i så stor utsträckning som möjligt, säger hon.

På måndagskvällen inbjöds fullmäktiges ledamöter till gudstjänst i kyrkan redan klockan 17.45. Matts Martinsson, komminister i Vinslöv, predikade och en sånggrupp sjöng. Efter cirka en halvtimme gick deltagarna över till församlingshuset för kaffesamkväm. Sammanträdet i röda salongen kunde börja som planerat klockan 19.15.

– Det har varit klagomål på att närradion inte fungerat i församlingshuset. Det är inte alls bra. Nu var vi lite oroliga att det skulle ta för lång tid att förflytta sig till kulturhuset, men vi var färdiga i tid. Jag tyckte det fungerade väldigt bra, säger Douglas Roth.

Ett annat tekniskt problem är det digitala voteringssystemet och läsplattorna, ”paddorna”, men enligt Douglas Roth handlar det numera mest om ledamöternas kunskap.

– Voteringen fungerade perfekt igår, det går bättre och bättre, säger han.

Voteringssystemet har också bidragit till att färre av fullmäktiges sammanträden har flyttats till andra lokaler de senaste åren.

Under 2018 hölls fullmäktige i Norra stations aula två gånger och i församlingshuset en gång. Tidigare har sammanträdena varit utlokaliserade till bland annat Hästveda, Bjärnum och T4-matsalen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se