torsjö live vers2

Vittsjö GIK väl rustade inför årets damallsvenska

Vittsjö GIK väl rustade inför årets damallsvenska

Här är Vittsjö GIK Hässleholms trupp inför årets damallsvenska. Främre raden fr v Catherine Joan Bott, Summer Green, Paulina Nyström, Tove Almqvist Ebba Hed, Johanna Andersson, Michelle de Jongh. Mellanraden fr v Lisa Klinga, Emma Lundh, Amanda Perez, Sandra Adolfsson, Nellie Persson, Shannon Lynn, Alexandra Benediktsson, Kajsa Lind, Sabrina D´Angelo, Clara Markstedt. Bakre raden fr v Agne Bergvall, fystränare, Thomas Mårtensson, tränare, Ulf Jakobsson, målvaktstränare, Albin Pålsson, idrottsterapeut samt Stefan Ekstrand, tränare. På bilden saknas Leandra Smeda som beräknas ansluta i nästa vecka.
Foto: Anders Thall

När årets damallsvenska drar igång den 14 april är Vittsjö GIK Hässleholm väl förbereda. Truppen, på totalt 18 spelare, är nu helt klar och försäsongsträningen är i full gång. Redan på söndag spelas den första träningsmatchen då man möter Rosengård på bortaplan.

En nyhet sedan förra säsongen är att Carolina Klüfts förre tränare Agne Bergvall deltar två gånger i veckan för att hjälpa till med fysträningen.

18 spelare i truppen är precis lagom, anser tränaren Thomas Mårtensson. Tillsammans med sin nye tränarkollega Stefan Ekstrand – som närmast kommer från elitettanlaget Asarum, men som också har mångårig erfarenhet från Mjällby – har han räknat ut att de 16 utespelarna kan spela på så många olika positioner att det faktiskt motsvarar en trupp på 24-25 utespelare…

– Att ha fler än 18 spelare i truppen medför att många spelare kommer att få väldigt lite speltid och då kan de inte utvecklas på rätt sätt.

– Nu har vi en flexibel trupp där de flesta kan spela på flera olika positioner och det ökar så klart konkurrensen. Så långt ser det spännande ut.

Kvar från förra året är målvakten Shannon Lynn, försvararna Lisa Klinga, Alexandra Benediktsson, Sandra Adolfsson, Catherine Bott och Kajsa Lind, mittfältarna Johanna Andersson. Michelle de Jongh och Ebba Hed samt anfallarna Emma Lundh och Clara Markstedt. 

Två av förra säsongen förgrundsfigurer i Vittsjö-tröjan, Lisa Klinga (med ryggen mot kameran) och Clara Markstedt under ett träningspass.
Foto: Anders Thall

I år får Shannon Lynn stenhård konkurrens på målvaktsposten av kanadensiska landslagsmålvakten Sabrina D´Angelo som närmast kommer från den amerikanska ligan. Från samma liga kommer forwarden Summer Green, amerikansk U 23-landslagsspelare. Första mexikanska i Vittsjö-tröjan blir 24-åriga mittfältaren Amanda Perez som förra säsongen spelade i IL Sandviken, topplag i norska ligan där hon på 21 matcher gjorde sju mål. Från Sydafrika – vi såg henne bl a i Sydafrikas vänskapsmatch mot Sverige för någon vecka sedan – kommer landslagsspelaren Leandra Smeda, mittback och mittfältare. Hanaskogstjejen Nellie Persson, mittfältare, är också ny i truppen. Nellie kommer närmast från Kungsbacka som hon, som lagkapten, var med om att föra upp i damallsvenskan. Från ett annat elitettan-lag, Ljusdal, kommer 19-åriga Paulina Nyström. En utvecklingsbar spelare med erfarenhet från det svenska F 19-landslaget. En annan utvecklingsbar spelare är Tove Almqvist från Linköping. Svensk mästare med Linköping 2017 och bofast i U 23-landslaget.

– Ja, det ser onekligen intressant ut, säger Thomas Mårtensson.

När det gäller korsbandsskadade nyazeeländskan Hanna Wilkinson håller man fortfarande dörren öppen.

– Hennes rehabilitering verkar gå bra, så vi får avvakta och se, säger Mårtensson.

På grund av uppehållet för VM blir vårsäsongen ovanligt kort – endast sju matcher.

– Kul också att vi har så många talanger i laget, säger han och tänker då på – förutom Nyström och Almqvist – Ebba Hed och Michelle de Jongh, båda i U23-landslaget.

– Vi har fått behålla stommen från förra året och alla de nya spelarna imponerar. Så det ser lovande ut. Och den 15 mars åker vi till Cypern för en veckas träningsläger. Då hoppas vi kunna göra den slutliga intrimningen.

Några tips inför årets seriespel, Vittsjös åttonde raka i damallsvenskan, vill han dock inte ge.

– Nej, jag har slutat spekulera, det blir så lätt fel. Jag kan bara konstatera att det ser spännande ut.

Ett tips vågar han sig dock på. Rosengård vinner årets damallsvenska.

I den damallsvenska premiären den 14 april möter Vittsjö nykomlingen KIF Örebro på bortaplan. I första hemmamatchen, den 22 april, kommer en annan nykomling Kungsbacka DFF på besök.

Gert Jacobsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se