torsjö live

Risk att det inte blir någon stadsfest i år

Risk att det inte blir någon stadsfest i år

Förra årets stadsfest inleddes med Dansstudio 14:s dansuppvisning från scenen på Stortorget. Foto: Lotta Persson

Kommunen ska inte ge sponsringsbidrag till en stadsfest i sommar. Hesslecitys årliga verksamhetsbidrag får räcka. Det anser kommunstyrelsens arbetsutskott enligt ett beslut på onsdagen. De tre kommunalråden var dock oeniga. Frågan avgörs i kommunstyrelsen.

– Troligtvis blir det ingen stadsfest om vi inte får bidraget från kommunen, säger cityledaren Johan Jönsson spontant när han får vetskap om beslutet via Frilagt.

Hesslecity har sökt sponsringsbidrag på 350 000 kronor för att arrangera årets stadsfest. Tillväxtchef Stefan Larsson föreslår att politikerna säger nej. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) fick ensam igenom det förslaget i arbetsutskottet. Lena Wallentheim (S) ville bevilja sponsring och Hanna Nilsson (SD) avstod från att delta i beslutet.

– Det kom som ett extraärende igår och jag har inte hunnit ta upp det med gruppen, förklarar Hanna Nilsson.

Lena Wallentheim reserverade sig mot beslutet.

– Stadsfesten får rymmas inom verksamhetsbidraget, säger Lars Johnsson.

Hesslecity får sedan 2017 ett verksamhetsbidrag från kommunen på 800 000 kronor per år.

Cityledare Johan Jönsson var nöjd med den första upplagan av Hässleholms stadsfest, men befarar att det inte blir någon fest i år om kommunen inte ger sponsringsbidrag.

När Hässleholms stadsfest arrangerades för första gången förra året fick Hesslecity 450 000 kronor i sponsringsbidrag från kommunen. Arrangemanget beskrivs i summeringen som medföljer årets ansökan som en succé. Besökarantalet var uppskattningsvis 15 000 personer. Både butiker och restauranger rapporterade om merförsäljning.

Johan Jönsson förklarar att Hesslecity räknat med att klara sig med lite mindre sponsring från kommunen i år eftersom Sparbanken Skåne lovat gå in med ett större belopp. Övriga aktörer bidrar också ekonomiskt. Totalt beräknas omsättningen i år till 670 000 kronor.

Sponsringsbidraget från kommunen skulle alltså finansiera mer än hälften.

– Vi behöver det stödet, åtminstone om vi ska hålla den här utformningen. Vi har ju tänkt att vi sedan år från år kan jobba upp ekonomin, men bedömningen är ändå att kommunen behöver vara med. Så går det också till i alla andra städer, säger Johan Jönsson.

Han förklarar att syftet med höjningen av verksamhetsbidraget 2017 var att hans tjänst skulle öka från halvtid till heltid plus att utveckla arbetssättet till stöd för handlarna i centrum.

– Det finns inte en möjlighet att låta det täcka stadsfesten också, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se