torsjö live

Linnéskolan har lämnat namn på misstänkta elever till polisen

Linnéskolan har lämnat namn på misstänkta elever till polisen

Linnéskolan har ringat in flera elever som misstänkta för att ha med de senaste dagarnas fyrverkerisprängningar att göra. Skolledningen har lämnat över namnen och uppgifterna till polisen.

Det drog- och brottsförebyggande samarbetet Reagera där flera kommunala förvaltningar, polis, räddningstjänst med flera ingår har aktiverats för att hantera situationen.

Samarbete ska stoppa smällarna på Linnéskolan. Foto: Berit Önell

Första mötet i Reagera-gruppen hölls på torsdagseftermiddagen på Linnéskolan. Just när företrädarna kom dit vid 14-tiden gick brandlarmet och skolan utrymdes på grund av den senaste smällaren.

– Räddningstjänsten, polisen och jag var på väg in i byggnaden när det hände, berättar Rolf Bengtsson, biträdande förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

När mötet så småningom kom igång diskuterades vilka åtgärder de olika aktörerna kan bidra med och vilka förutsättningar som påverkar dem. Eftersom det handlar om misstänkta som är minderåriga och därmed inte straffmyndiga finns begränsningar i vad polisen kan göra. Men skolan har alltså informerat polisen och kommer även att göra en formell anmälan till socialtjänsten.

– Skolledningen har redan jobbat med att få in information kring vad som hänt och kontakta vårdnadshavarna till de elever som de vet är inblandade, förklarar Rolf Bengtsson.

Han berättar också att det finns en tidigare anmälan till socialtjänsten angående någon av eleverna.

Rolf Bengtsson tänker att sprängningarna på Hässleholms tekniska skola före jul kan göra upplevelsen av det som hänt på Linnéskolan värre för de berörda.

– Det är lite olustigt med kopplingen till det som hände på HTS. Jag kan inte säga att det finns en allmän oro, det är ganska lugnt på skolan nu. Men det finns elever, och även personal, som upplever det väldigt obehagligt, säger han.

Några extraresurser har dock inte satts in av den anledningen.

– Eleverna har alltid tillgång till elevhälsans skolsköterska och kurator och personalen har rätt att få hjälp av företagshälsovården, men vi har inte gått ut med något aktivt erbjudande i det här läget, säger Rolf Bengtsson.

Kommande vecka är det sportlov och Rolf Bengtsson konstaterar att det ofta är stökigare på skolorna precis före ett lov.

På torsdagen och fredagen cirkulerade två vakter på skolan. Någon plan för fortsatt bevakning efter lovet finns inte.

– Det finns ingen ambition att ha väktare på skolan på lång sikt. Det ska vara en normal arbetsmiljö, säger Rolf Bengtsson.

Trots väktarnas närvaro inträffade alltså en smäll på torsdagen. Rolf Bengtsson konstaterar att väktare inte innebär en garanti att inget kan hända.

– Uppenbarligen är det här elever som tycker att det är roligt att utmana. De kör på så länge ingen stoppar dem. Risken är att de ställer till större skada än de kanske haft för avsikt, säger han.

Han konstaterar att det handlar om kraftiga smällare inomhus.

– Det är inte bomber, men inte heller oskyldiga smällare, säger han.

Bland åtgärderna som nu vidtas finns att brandskyddet uppgraderas. Förvaring av material ses över och brandcellsdörrar kontrolleras.

Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt var inte med på mötet, men är också bekymrad över händelserna på Linnéskolan.

– Sådant har en viss förmåga att eskalera när det väl börjat, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se