Gruppen-3a-328x120

Fortsatt häktad för sprängningar på skola

Fortsatt häktad för sprängningar på skola

Vid sprängdådet på Hässleholms tekniska skola spärrades hela skolområdet av och bevakades av tungt beväpnad polis. Den 21-årige misstänkte gärningsmannen omhäktades på fredagen. Foto: Lotta Persson

Utredningen av sprängdådet på Hässleholms tekniska skola strax före jul är ännu inte klar. Därför får den 21-årige man som erkänt att han detonerat två sprängladdningar i två korridorer på skolan stanna i häktet i ytterligare två veckor. Det beslöt Hässleholms tingsrätt på fredagen utan förhandling eftersom 21-åringen accepterade åklagarens begäran om förlängd tid.

Explosionerna på skolan den 20 december, dagen före julavslutningen, rubricerades inledningsvis som terrorbrott. Det ledde till ett stort polispådrag med bland annat nationella insatsstyrkan. Enligt polisen hade människor kunnat komma till skada vid detonationerna i källarplanet där det fanns både skolsalar och elevskåp. Ingen befann sig dock just där vid tillfället.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

21-åringen häktades två dagar efter händelsen, på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Själv ville han att brottet skulle bedömas som enbart skadegörelse. Han sa också att syftet med sprängningarna var att han skulle få uppmärksamhet kring sin situation och blir gripen. När han greps var han kvar vid skolan och hade ett luftgevär med sig.

Tingsrätten har gått helt på åklagare Pernilla Tallingers häktningsframställan och häktat mannen för att han inte ska kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning eller fortsätta begå brott och för att det aktuella brottet kan ge fängelse i minst två år. Åtal ska nu vara väckt senast den 1 mars. Åklagaren har fortfarande tillstånd att meddela restriktioner i den misstänktes kontakter med omvärlden.

21-åringen har genomgått en paragraf 7-undersökning, så kallad liten sinnesundersökning, som visade att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2018-12-20 Skador i tak och väggar efter explosionen på skolan

2018-12-21 Misstänkt för sprängdåd begärd häktad

2018-12-22 Häktades för sprängdåd på HTS

2019-01-04 Fortsatt häktning för skolexplosioner Informationskväll på HTS

2019-01-09 Förbättrad säkerhet med låsta dörrar på HTS och övriga skolor

2019-01-15 Sprängningar på skola kan ha skett under ”allvarlig psykisk störning”

2019-01-17 HTS-bombare häktad ytterligare två veckor

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se