torsjö live vers2

Fortsatt häktning för skolexplosioner Informationskväll på HTS

Fortsatt häktning för skolexplosioner Informationskväll på HTS

Sprängdådet på Hässleholms tekniska skola den 20 december ledde till ett stort polispådrag. Foto: Lotta Persson

Explosionerna i två korridorer på Hässleholms tekniska skola den 20 december, som först misstänktes vara ett terrordåd, gjorde att höstterminen fick en abrupt avslutning. Nu inbjuder skolan elever och vårdnadshavare till en informationskväll på måndag den 7 januari. Dagen därpå startar vårterminen.

Den 21-årige misstänkte gärningsmannen är fortsatt häktad åtminstone till den 18 januari. Det beslöt Hässleholms tingsrätt på fredagen utan förhandling, efter att advokat Niclas Larsson meddelat sin klients medgivande.

Personalen på HTS är nu förberedd inför vårterminens start.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Tanken är att så fort som möjligt återgå till vardagen enligt schema och med normala rutiner, säger Jan Zettergren, rektor för HTS, enligt ett pressmeddelande från kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Redan under måndagskvällen den 7 januari bjuder HTS in elever och vårdnadshavare till ett informationsmöte. Skolledningen informerar då om vad som har hänt sedan den 20 december och berättar om sitt pågående och fortsatta arbete med säkerhetsfrågor.

– Säkerhetsarbetet har varit viktigt för oss redan tidigare, men naturligtvis ser vi nu över möjliga förbättringar. Våra elever, deras anhöriga och vår personal ska kunna känna att HTS är en trygg och omhändertagande skola och arbetsplats, säger Jan Zettergren.

Tisdagen inleds med samlingar i aulan årskursvis. Därefter blir det vid mentorsträffar möjlighet till fortsatta diskussioner med utgångspunkt från den dramatiska händelsen.

– En sådan här händelse berör och skapar många frågor. Vi vill ge elever och personal möjlighet till samtalsstöd och annan hjälp. Samtidigt kommer vi att tillsammans blicka framåt mot vårterminen, säger Jan Zettergren.

Eva Andersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, är nöjd med hur händelsen hanterades av skolan i samarbete med kommunen, räddningstjänsten och andra myndigheter.

– Stort tack till alla som på olika sätt har bidragit under och efter händelsen – inte minst personal och elever som agerade på ett fantastiskt sätt, säger hon.

Åklagaren Pernilla Tallinger berättar att att det finns mycket kvar att göra i utredningen och att hon därför begärt att få ytterligare 14 dagar på sig för att väcka åtal.

– Utredningen går framåt. Vi jobbar på det, men behöver mer tid, förklarar hon.

Ett stort antal personer ska förhöras. Dessutom väntar utredarna på analyser av de fynd som gjordes på brottsplatsen. Mer än så vill Pernilla Tallinger i nuläget inte berätta.

Advokat Nicklas Larsson gick på fredagen tillfälligt in för 21-åringens advokat Torgny Dahlberg och meddelade tingsrätten att fortsatt häktning medgavs. Tingsrätten beslöt att 21-åringen skulle vara fortsatt häktad och att åklagaren får ålägga honom restriktioner i kontakten med omvärlden.

21-åringen är häktad som på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han har erkänt att han orsakat de kraftiga detonationerna i skolkorridorerna, men hävdar att det enbart bör bedömas som skadegörelse.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2018-12-20 Skador i tak och väggar efter explosionen på skolan

2018-12-21 Misstänkt för sprängdåd begärd häktad

2018-12-28 Häktades för sprängdåd på HTS

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se