torsjö live

Misstänkt för sprängdåd begärd häktad

Misstänkt för sprängdåd begärd häktad

Den unge man som misstänks för sprängdådet på Hässleholms tekniska skola begärdes på fredagseftermiddagen häktad som på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Häktningsförhandling kommer att hållas under helgen i jourdomstolen i Kristianstad.

Sprängdådet på Hässleholms tekniska skola på torsdagen ledde till ett stort polispådrag.

Explosionen på torsdagsmorgonen var kraftig och orsakade skador på väggar och tak i en del av lokalerna. Initialt bedömdes dådet som ett terrorbrott och därför kallades inte bara polisens nationella bombgrupp in utan även nationella insatsstyrkan. Också säkerhetspolisen var delaktig. Tungt beväpnad polis skyddade gymnasieskolan där närmare 1 000 elever går, Qpoolens idrottshall dit eleverna evakuerades och flera andra skolor i Hässleholm.

Polisens avspärrningar har nu hävts, men det blev ingen julavslutning på Hässleholms tekniska skola på fredagen. Istället samlades personalen på Norra Station dit elever som önskade också var välkomna och erbjöds samtalsstöd.

Den misstänkte är en 21-årig man, skriven på den adress utanför Vinslöv där ett stort polispådrag gjorde en insats under torsdagseftermiddagen.

Kammaråklagare Pernilla Tallinger anger tre grunder i sin häktningsframställan. Det finns risk att den misstänkte undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning, det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet och det är föreskrivet minst två års fängelse för det aktuella brottet.

Åklagaren begär också tillstånd att ålägga den misstänkte restriktioner i kontakten med omvärlden.

– Restriktionerna är till för att han inte ska kunna meddela någon något som kan påverka utredningen, förklarar hon.

Utredningen fortsatte under fredagen med förhör med både den misstänkte och ett stort antal andra personer. Pernilla Tallinger besökte under dagen själv Hässleholms tekniska skola för att se hur det såg ut där det hände.

Hon berättar att många kriminaltekniker varit på plats och samlat in fynd.

– Det finns mycket material som nu är ivägskickat för undersökning och det tar förstås viss tid innan det blir klart, säger hon.

Enligt Pernilla Tallinger går det inte i nuläget att säga vad det var för slags sprängladdning som detonerade i skolan utan det väntas klarna genom analyser på Nationellt forensiskt centrum.

Pernilla Tallinger berömmer polisens arbete med utredningen.

– Det är enormt många poliser som jobbat med detta och de har gjort ett fantastiskt arbete från första början, säger hon.

Sedan bedömningen gjordes att det inte var fråga om ett terrorbrott är polisen nationellt inte längre delaktig i utredningen. Den leds nu från enheten för grova brott vid Hässleholmspolisen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se