Gruppen-3a-328x120

Nu finns boken om Vittsjö GIK

Nu finns boken om Vittsjö GIK

Sannsagan om Vittsjö GIK:s damallsvenska lag har nu blivit bok, signerad Anders Thall.

Historien om ”byalaget” Vittsjö GIK som spelar i Damallsvenskan mot alla odds har nu blivit bok.

Bokens författare, Anders Thall, vill med det hylla såväl föreningen som det damallsvenska laget och pionjärerna som byggt upp damfotbollen i Skåne och Vittsjö.

I dag, fredag, mellan klockan 14 och 18, finns Anders Thall på ICA i Vittsjö för att sälja boken, tillsammans med tränaren Thomas Mårtensson och spelaren Emma Lundh. Även lördag förmiddag, mellan klockan 10 och 12, kommer han att finnas på plats.

– Jag planerar också att stå ett par timmar i morgon, lördag, eftermiddag på City Gross i Hässleholm, berättar han.

Klippan-bördige Anders Thall har jobbat som journalist sedan 1980-talet och har varit Vittsjöbo sedan 2010. Sedan dess har han följt damlagets framfart och vägen till högsta serien. Och blivit imponerad av både klubbens organisation och allt runt omkring.

– Trots att det inte finns en enda lokal tjej i dagens lag, så känns klubben väldigt lokal. Uppslutningen runt laget är fantastisk, säger Anders Thall och pekar bland annat på 300-klubben som exempel, en klubb som har runt 250 medlemmar som lägger 300 kronor om året för att stötta laget.

En av klubbens eldsjälar, förre spelaren och numera match- och tävlingsansvarige Madeleine Johannesson, före detta Eklund, har fått ett eget kapitel.

Men boken innehåller också avsnitt om pionjärerna Kalle Olsson och Göran Gunnarsson som 1980 drog igång damfotbollen i Vittsjö. Och självklart också ett avsnitt om Calevi Hämäläinen, grundaren av Wiwood, utan vars ekonomiska hjälp klubben inte hade befunnit sig där de är idag.

Dessutom får vi träffa Torsten Frennstedt, skånsk damfotbolls verklige pionjär.

Boken är på 220 sidor och behandlar också utförligt den gångna säsongen och dramatiken i slutskedet. Tränaren Thomas Mårtensson har naturligtvis fått ett eget kapitel och författaren har också träffat två av de profiler som – tillsammans med Sandra Adolfsson och Johanna Andersson, som båda spelar kvar i laget – var med om att föra upp klubben i högsta serien, nämligen Sofie Andersson och Emma Sjödahl Lundin.

Anders Thall är också en duktig fotograf vilket gör att boken har ett rikt bildmaterial.

Gert Jacobsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se