torsjö live vers2

Sprängningar på skola kan ha skett under ”allvarlig psykisk störning”

Sprängningar på skola kan ha skett under ”allvarlig psykisk störning”

Sprängdådet på Hässleholms tekniska skola den 20 december ledde till ett stort polispådrag. Foto: Lotta Persson

Den 21-årige man som sitter häktad för två sprängningar på Hässleholms tekniska skola den 20 december kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Det visar resultatet från en paragraf 7-undersökning, så kallad liten sinnesundersökning.

Bedömningen är därför att 21-åringen, om det blir en fällande dom, bör genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan straffet bestäms. Det kan då bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Advokat Torgny Dahlberg företräder 21-åringen som misstänks för sprängdådet på HTS. Foto: Lotta Persson

Tingsrätten beslöt om paragraf 7-undersökningen vid den första häktningsförhandlingen den 22 december då 21-åringen häktades som på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Utlåtandet kan inte ignoreras. Men just nu har det ingen som helst betydelse utan endast i fall han ska dömas och till vilken påföljd, säger den misstänktes försvarsadvokat Torgny Dahlberg.

För att den större undersökningen ska göras krävs antingen ett erkännande eller en fällande dom.

– Det är för att en sådan undersökning är så ingripande, säger Torgny Dahlberg.

Enligt Dahlberg ville 21-åringen bli gripen efter explosionerna på HTS.

– Han ville påkalla uppmärksamhet kring sin situation.

Om det handlade om psykisk ohälsa vet advokaten inte.

– Vi har inte gått in närmare på hans psykiska mående. Men han hade aldrig planerat någon utväg från platsen utan stod kvar tills han blev gripen. Det var själva syftet med det han gjorde, säger han.

Torgny Dahlberg berättar att 21-åringen hade ett luftgevär med sig när han greps, men förklarar att avsikten inte var att någon skulle skadas vid händelsen.

– Om man verkligen vill skada någon går man inte ner med ett luftgevär, säger han.

21-åringen har bekräftat att det är han som kallar sig ”Skjutare på Hässleholms Tekniska Skola” på Facebook.

Han förklarar också att 21-åringen gjorde vad han kunde för att ingen skulle komma till skada.

– Han väntade tills det var folktomt i korridorerna. Det var inte riktat mot skolans elever och personal, det är viktigt för folk att veta, säger han.

Torgny Dahlberg kan inte avslöja mer i detalj varför hans klient valde att få uppmärksamhet på det här sättet. Inte heller varför han på Facebook poserar maskerad och kallar sig ”Skjutare på Hässleholms Tekniska Skola – HTS”.

– Han har själv bekräftat att det är hans konto. Han har inte gjort det för att han haft för avsikt att skada någon människa. Han har lämnat vissa förklaringar, säger Torgny Dahlberg.

21-åringen sitter häktad tills på fredag då åklagaren Pernilla Tallinger enligt det senaste beslutet ska ha väckt åtal. Men Torgny Dahlberg tror att häktningstiden kommer att förlängas eftersom utredningen är omfattande.

– Min klient har fått lämna sin redogörelse vid inledande förhör och ska förhöras på nytt imorgon. Polisen jobbar med den tekniska utredningen och väntar svar på analyserna av de föremål som lämnats in. Sedan ska de tekniska bevisen stämmas av mot de uppgifter som den misstänkte lämnat, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se