torsjö live vers2

SD ville stoppa specialkost för muslimer – redan infört i Hässleholm

SD ville stoppa specialkost för muslimer – redan infört i Hässleholm

Sverigedemokraterna i Hässleholm lämnade på tisdagen in en motion om att slopa alternativa kötträtter för muslimer i kommunens skolor. Det motionärerna missat var bara att sådan specialkost togs bort från Hässleholms skolor redan 2015 då ett dagligt vegetariskt alternativ infördes.

– Jag tror att vi drar tillbaks motionen, vi får se i kväll när vi har möte, säger kommunalrådet Hanna Nilsson som skrivit motionen tillsammans med Sven Lundh, Camilla Nordström och Ulf Berggren.

Staffanstorps kommun har nyligen uppmärksammats för sitt förslag att stoppa alternativa kötträtter i skolorna. Det nya styret där SD och M samarbetar har i en handlingsplan uttalat att inga kulturella särkrav eller religiösa uttryck ska främjas i kommunens verksamhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

SD i Hässleholm uttrycker sig lite annorlunda när de föreslår att möjligheten till en alternativ kötträtt tas bort.

– Den försvårar assimileringen av nyanlända då de går miste om en viktig del av vår matkultur. Religiösa argument hör inte hemma i en sekulariserad skola, skriver de och påpekar också att en extra rätt är kostsamt och skapar merarbete för personalen.

Förslaget till kommunfullmäktige är att besluta avveckla specialkost av icke medicinska skäl i kommunens skolor.

– Vi trodde att det fanns ett köttalternativ till, säger Hanna Nilsson till Frilagt.

Hon förtydligar att avsikten inte var att tvinga på alla fläskkött för att det är en del av svensk matkultur.

– Vi lägger oss inte i vad de äter, men om det redan finns ett vegetariskt alternativ behövs inte en alternativ kötträtt också. Vi anser inte att det ska gå att få annan kost i skolan bara av religiösa skäl, säger hon.

I Hässleholms kommun tas sedan en ny måltidspolicy infördes 2015 inte längre hänsyn till etiska eller religiösa skäl i skolmatsalarna. Kostsamordnare Britt-Marie Alenius berättar att det tidigare fanns möjlighet att få både muslimsk och vegetarisk specialkost. Nu serveras istället alltid två rätter till lunch: en så kallad allmän rätt och en lakto-ovo-vegetarisk. Den vegetariska kan innehålla både ägg och mjölkprodukter.

– Eleverna får välja på dessa. Vi kan inte tillgodose alla önskemål, säger Britt-Marie Alenius.

Den som har intyg från läkare eller dietist kan få annan specialkost, men elever som bara har andra önskemål får lösa det på annat sätt vare sig det gäller veganer, mer strikt praktiserande muslimer eller andra.

Britt-Marie Alenius tycker att den nya ordningen fungerar bra.

– Det har inte varit mycket synpunkter faktiskt. Men det har hänt några gånger att någon velat ha annat kött istället för fläsk och idag är det mer vanligt att vegetarisk kost efterfrågas, säger hon.

Fläskkött serveras oftast ett par gånger per vecka. En del anpassningar har också gjorts för att fler ska kunna äta samma mat.

– Ibland serveras vegetarisk mat till alla, till exempel soppor. Köttbullar och köttfärssås görs alltid av nötfärs, berättar Britt-Marie Alenius.

I de större skolorna kan eleverna välja fritt, i de mindre krävs föranmälan från elever som vill ha vegetarisk mat. I förskolorna kan föräldrarna fylla i ett formulär och välja vegetarisk mat alternativt vegetariskt plus fisk och valfritt köttslag när detta serveras, vilket då går att lägga upp så att barnet bara äter vegetariskt när det är fläskkött på menyn.

Britt-Marie Alenius säger att det underlättar för personalen att inte ha alltför många olika rätter att arbeta med.

– Det finns redan många elever som av medicinska skäl får specialkost. Vi har ansvar för att servera säker mat och det finns begränsningar för hur mycket man kan hålla på med i ett kök. Det är också en ekonomisk fråga. Det är bra att vi har en måltidspolicy som säger vad som gäller, säger hon.

Berit Önell

Uppdatering:

SD drog på onsdagsmorgonen tillbaka motionen.

– Det är onödigt att lägga arbete på den nu, säger kommunalrådet Hanna Nilsson och försäkrar att hon ska ha bättre koll nästa gång.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se