Gruppen-3a-328x120

Hon hyr kaffestugan i Hembygdsparken igen

Hon hyr kaffestugan i Hembygdsparken igen

Hembygdsparkens kaffestuga får snart en ny hyresgäst. Foto: Berit Önell

Cathrin Birkén tar över kaffestugan i Hembygdsparken i Hässleholm. Hon vet vad hon ger sig in på, det är nämligen inte första gången. För cirka tio år sedan lämnade hon verksamheten tillsammans med några vänner som drivit den som en förening under fyra år. De valde då av olika skäl att satsa på andra saker i sina liv. Nu ser det annorlunda ut och hon tycker att kaférörelsen passar henne perfekt.

– Det är nu eller aldrig, jag är ju inte så ung, säger Cathrin Birkén, 60.

Hon planerar att öppna Birkéns café och kuriosa helgen före påsk – om hon kan hålla sig tills dess.

Helgen före påsk planerar Cathrin Birkén att öppna Birkéns café och kuriosa i Hembygdsparken.

Cathrin Birkéns hyreskontrakt med Västra Göinge Hembygdsförening, som äger byggnaderna, gäller från och med den 15 mars. Därefter har hon cirka en månad på sig att ställa i ordning lokalerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Man vill ju göra det till sitt, säger hon.

Förra gången drev hon och hennes vänner kaffestugan som hobby och hade också andra jobb. Nu ska hon satsa på heltid, till en början tillsammans med sina två döttrar Louise och Sophie Birkén. På sikt tror hon att hon kommer att anställa mer personal, åtminstone över sommaren.

– Jag vet att det är rätt hårt tryck här sommartid, säger hon.

Den förra innehavaren lade ner för att det inte fanns tillräckligt underlag resten av året. Men tidigare redovisningskonsulten och konferensvärdinnan Cathrin Birkén är inte rädd för det.

– Nej, jag har budgeterat, säger hon.

Hon betonar också att det gäller att ha öppet kontinuerligt.

– Hembygdsparken ligger för långt från stan för att folk ska chansa, men om de vet att det är öppet så är det nära att gå ner. Vi ska ha bestämda öppettider, tisdag till söndag som det ser ut nu. Kanske kan vi ha öppet måndagar också på sikt. Jag vill göra kaféet till en mötesplats året runt. Det ska alltid vara avkopplande och mysigt att komma hit. Höst och vår ska vi fylla på med konferenser, förklarar hon.

Hon betonar också att det finns bra parkeringsplats.

Hon ser Hembygdsparken och kaffestugan som en tillgång för alla hässleholmare.

– Det här har varit en dröm. Jag har tittat lite på andra lokaler, inte bara i Hässleholm, men det finns inte någon annan som den här. Detta känner jag verkligen för, säger hon.

Hon kommer även att använda Skräddarhuset intill som butiken Yggdrasil hyrde av den tidigare innehavaren. Cathrin Birkén vill ha utställningar där, men även extra kafélokal eftersom kaffestugan inte har hiss till andra våningen som därför inte är tillgänglig för alla. På andra våningen finns också ett antikvariat som hon hoppas kunna fortsätta med.

– Sommartid kan vi ha boklådor utomhus, säger hon.

Hon planerar att erbjuda ekologiskt, närodlat och närproducerat så långt det går. Det blir vegetariskt, och veganskt, men också traditionella kakor och våfflor och förhoppningsvis lättare lunchmat.

– Jag vill återinföra matvåfflor som många uppskattade, berättar hon.

Ordet kuriosa i namnet betyder att hon kommer att ha viss försäljning av begagnat och kanske även hantverk.

Cathrin Birkén tar gärna emot synpunkter och förslag från hässleholmarna om vad de vill ha i Hembygdsparkens kaffestuga.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se