torsjö live vers2

Kommunen snart utan både säkerhetschef och räddningschef

Kommunen snart utan både säkerhetschef och räddningschef

Kommunens säkerhetschef, och för närvarande även räddningschef, Anders Nählstedt har sagt upp sig och slutar redan den 31 mars, om han inte blir övertalad att ställa upp lite till. Foto: Urban Önell

Hässleholms kommun söker omedelbart både tillfällig säkerhetschef och tillfällig räddningschef eftersom säkerhetschef Anders Nählstedt, som sedan den 1 januari även var tillfällig räddningschef, sagt upp sig. Kommundirektör Bengt-Arne Persson godkände i onsdags att han slutar på kort varsel, med sista anställningsdag den 31 mars.

– Det är tufft att ha två jobb och det är rätt krävande jobb båda två, säger Anders Nählstedt, 62, till Frilagt.

Han berättar att han före jul nästan hade bestämt sig för att sluta när han blev tillfrågad om att gå in som räddningschef efter att Daniel Sirensjö valt att gå med avgångsvederlag när tjänsten som förvaltningschef omvandlades till avdelningschef vid omorganisationen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag tänkte att jag ville vara lojal, säger Anders Nählstedt som tidigare under många år var räddningschef i kommunen.

Han hade redan i december tagit upp med Bengt-Arne Persson att han funderade på att ta tidig pension.

-Jag börjar närma mig den ålder då jag ska göra något annat, säger Anders Nählstedt. Foto: Lotta Persson

– Jag börjar närma mig den ålder då jag ska göra något annat, säger han.

Han vill kunna ta det lite lugnare och bestämma själv vad ha ska göra, men har tänkt arbeta lite som restvärdesledare i sitt nystartade företag AN Konsult och Skadehantering AB.

Dubbeljobbet skulle enligt avtalet pågå till och med den 28 februari i väntan på rekrytering av en ny räddningstjänst. Rekryteringen är dock långt ifrån klar. Ansökningsdatum är enligt platsannonsen den 28 februari. Arbetsgivaren ville därför förlänga Nählstedts uppdrag.

– Jag sa till Bengt-Arne att jag inte tror att jag pallar båda jobben. Jag får släppa något i så fall. Då är det bättre att sluta helt, tyckte han, berättar Anders Nählstedt.

Samtidigt fick han frågan om han ändå inte kunde vara kvar lite längre.

– Vi är inte riktigt klara med det än, men om de inte hittar någon annan lösning ställer jag kanske upp. Det går att ändra sig, en uppsägning kan tas tillbaka. Men den 31 mars gäller så länge, säger han.

Han befarar att det inte är så många som söker eftersom det generellt är brist på kvalificerade räddningschefer.

Något avgångsvederlag blir det inte. Anders Nählstedt har 63 000 kronor i månadslön sedan den 1 januari, motsvarande Daniel Sirensjös lön. Innan dess hade Nählstedt 59 000 kronor i månaden. Han får alltså 4 000 kronor mer i månaden för att sköta två jobb.

Personalchef Marie Söderqvist känner inte till Anders Nählstedts uppsägning när Frilagt på torsdagen frågar hur det går med rekryteringen av räddningschef. Hon säger att hon räknar med att Anders Nählstedts uppdrag ska förlängas minst fram till sommaren. Hon ber att få kollla upp hur det gått och återkommer med beskedet om uppsägningen.

– Vi kommer omedelbart att gå ut och direktupphandla en interim chef. Vi räknar inte med att ha rekryteringen klar och en ny räddningschef på plats så snabbt, förklarar hon i ett mejl till Frilagt.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se