torsjö live

Utredning om skolsprängningar klar inom ett par månader

Utredning om skolsprängningar klar inom ett par månader

Åklagare Pernilla Tallinger beräknar att utredningen om sprängdådet på Hässleholms tekniska skola före jul ska vara klar inom en eller två månader. Det som fattas nu är främst analyssvar från Nationellt forensiskt centrum.

Hela skolområdet spärrades av efter sprängningarna och bevakades under dagen av tungt beväpnad polis. Foto: Lotta Persson

Den 21-årige misstänkte omhäktades på nytt i fredags och åklagaren fick förlängd tid att väcka åtal till den 15 mars. Men det lär inte räcka eftersom NFC:s svar dröjer.

Vid häktningsförhandlingen i Hässleholms tingsrätt, där 21-åringen deltog via videolänk, beslöts att han inte lägre ska vara häktad av utredningsskäl.

– Jag bedömer att han inte längre kan påverka utredningen eftersom vi kommit så långt, säger Pernilla Tallinger.

Häktningsskälen är nu risken att han fortsätter begå brott och att det aktuella brottet kan ge fängelse i minst två år. Brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse står fast. 21-åringen har enbart erkänt skadegörelse. Han medgav häktning, liksom han gjort vid de tidigare förhandlingarna.

Hela skolan evakuerades efter de två detonationerna i två korridorer. Händelsen rubricerades inledningsvis som terrorbrott, vilket ledde till ett stort polispådrag med bland annat nationella insatsstyrkan. Enligt polisen hade människor kunnat komma till skada vid detonationerna i källarplanet där det fanns både skolsalar och elevskåp. Ingen befann sig dock just där vid tillfället.

21-åringen greps strax efter explosionerna vid skolan, beväpnad med ett luftgevär. Själv har han sagt att syftet med sprängningarna var att han skulle få uppmärksamhet kring sin situation och blir gripen. En paragraf sju-undersökning, så kallad liten sinnesundersökning, har visat att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se