torsjö live vers2

Finjafotograf bakom Årets bildreportage

Finjafotograf bakom Årets bildreportage

En av Jörgen Johanssons vinnande bilder från bildreportaget En dag i taget. Han skriver själv om bilden: ”En av de första dagarna efter operationen och jag har inget minne av att ha tagit bilden i en sal på sjukhuset.” Foto: Jörgen Johansson/frilans

Fotografen Jörgen Johansson från Finja fick pris i den prestigefyllda tävlingen Årets bild som avgjordes på lördagen. Hans bilder från sin egen cancerbehandling vann första pris i kategorin Årets bildreportage Sverige.

Jörgen Johansson fick på lördagen ett förstapris i tävlingen Årets bild för sitt bildreportage om sin egen sjukdomstid.

Jörgen Johansson, 49, har arbetat som fotograf sedan 1991, bland annat på Norra Skåne där han också varit fotochef. Sedan 2009 är han frilans. Flera av hans mer uppmärksammade reportage handlar om en familj som drabbats av cancer och som han följt under lång tid.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Sommaren 2018 upptäcktes hans hjärntumör och sedan dess har han dokumenterat sin egen kamp mot sjukdomen. När Frilagt i höstas intervjuade honom med anledning av att han utsetts till Hässleholms kommuns kulturpristagare sa han att fotograferingen betytt mycket för honom under sjukhusvistelsen. Dokumentationen resulterade så småningom i ett bildreportage i Norra Skåne och Skånska Dagbladet med rubriken En dag i taget och det är för de bilderna han nu fått pris.

Pressfotografernas klubb har sedan 1942 arrangerat Årets bild som är landets största fototävling. Denna gång hade 192 fotografer skickat in 1 618 bidrag.

2005 fick Jörgen Johansson första pris för Årets nyhetsbild med en bild på dubbelmördaren Ulf Olsson. Han har fått fler priser, bland annat ett andrapris för en bild på Finjasjöns algblomning 2006 då hans fötter kom med, egentligen av misstag. Fötterna blev sedan ett återkommande motiv och tema för utställningen ”Med fötterna på jorden” på Hovdala sommaren 2017.

Berit Önell

Läs mer om tävlingen och alla pristagare här

Läs Frilagts tidigare intervju med Jörgen Johansson:
2018-09-28 Jörgen Johansson får Hässleholms kulturpris

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se