Gruppen-3a-328x120

Kallar till möte för att protestera mot kontantlösa p-automater

Kallar till möte för att protestera mot kontantlösa p-automater

Ett öppet möte för att bilda opinion mot kommunens förslag på nya kontantlösa parkeringsautomater hålls på onsdag kväll, den 20 mars, i lilla salongen vid T4-matsalen. Medborgarpartiet med Evert Storm i spetsen är initiativtagare och vill ha gratis parkering med p-skiva. Inbjudna är bland andra pensionärsorganisationer, Hesslecity, Köpmannaföreningen och Industri- och Hantverksföreningen.

Medborgarpartiets ordförande Evert Storm kallar till möte mot kontantlösa p-automater och för gratis parkering med p-skiva. Foto: Lotta Persson

Anledningen till uppgraderingen av stadens parkeringsautomater är nya krav på kontaktlösa kortköp 2020.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Frågan tas åter upp i tekniska nämnden i nästa vecka. Arbetsutskottets förslag är då en digital uppgradering av automaterna utan mynt och pappersbiljetter och med swish som ny betalmöjlighet.

I december beslöt tekniska nämnden tvärtom att dagens system skulle behållas med mynt, kort och pappersbiljetter. En budget på 800 000 kronor avsattes för 25 p-automater 2019.

Vid ett beredningsmöte den 5 februari ville politikerna riva upp beslutet. Den 12 februari beslöt arbetsutskottet också att föreslå att beslutet skulle rivas upp. Motiveringen är främst att en digital lösning är billigare. Själva uppgraderingen blir 3 000 kronor billigare, värdetransporter behövs inte, vilket sparar 85 000 kronor per år, och både biljettrullar och personal som kör runt och tömmer automaterna kan sparas in.

Efter protester beslöt tekniska nämnden den 28 februari att invänta yttrande från kommunala pensionärsrådet och tillgänglighetsrådet. Men arbetsutskottet tog alltså ingen hänsyn till pensionärsrådets kritiska yttrande och förslag att istället införa p-skiva.

Evert Storm befarar att automater utan kontantmöjlighet får en hämmande effekt på handeln i Hässleholms centrum eftersom framförallt många äldre har svårt att betala digitalt. Han föreslår istället en modell liknande den i Osby kommun där parkeringen är gratis, men p-skivan reglerar parkeringstiden.

– De är jättenöjda med p-skivan och den innebär ingen kostnad för kommunen. Butikerna har gått ihop och betalat p-skivan och har annonser på den. Sedan har de ett bevakningsföretag som sköter det, förklarar han.

Nya skyltar tror han inte är någon större kostnad.

– Kommunen slipper andra kostnader. Det tar ut vartannat, säger han.

Evert Storm hör redan att invånare i bland annat Bjärnum och Vittsjö efter ombyggnaden i centrum inte gärna kör till Hässleholm för att handla. Med kontantlösa p-automater tror han att det blir ännu färre.

– Vi vill värna om inte bara en levande landsbygd, vi vill också ha ett levande centrum, säger han.

Han hoppas nu att i samband med mötet få många att underteckna en skrivelse om att istället satsa på p-skivan i Hässleholm. Han betonar att frågan inte handlar om partipolitik, även om han är kritisk till hur ansvariga politiker hanterat frågan.

– Jag vill att de ska lyssna och ta del av vad folk tycker, säger han.

Mötet inleds klockan 19 på onsdag.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se