torsjö live

Arbetsförmedlingen vill stänga kontoret i Hässleholm

Arbetsförmedlingen vill stänga kontoret i Hässleholm

Arbetsförmedlingen i Hässleholm finns med bland de kontor som myndigheten vill lägga ner. Foto: Lotta Persson

Dagarna är räknade för Arbetsförmedlingen i Hässleholm – om inte facket i sista stund lyckas övertala arbetsgivaren att ändra sig. Det bekräftar enhetschefen Tina Gunnarsson.

– Gårdagens regionala förhandlingar med de fackliga organisationerna slutade i oenighet. Nu inväntar vi besked om det blir centrala förhandlingar.

Om arbetsgivaren får som den vill kommer 16 kontor i Skåne att stängas inom kort. Kvar blir bara sex, i Malmö, Kristianstad, Helsingborg, Ystad, Eslöv och Simrishamn.

Av arbetsförmedlingens totalt 13 000 anställda kommer 4 500 att få gå. Vilka det blir går inte att säga ännu, men klart är att turordningslistan kommer att upprättas regionalt och omfatta hela Skåne. På Arbetsförmedlingen i Hässleholm arbetar för närvarande ett 60-tal personer.

Det är den budget som riksdagen beslutade om i höstas som tvingar Arbetsförmedlingen att genomföra drastiska neddragningar och stänga kontor. Samtidigt skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande att ”fler och fler kunder väljer att sköta sina kontakter med Arbetsförmedlingen via digitala självservicetjänster och ha sitt första möte på distans via chatt, telefon eller video.” Kundtjänsten förstärks och får när omorganisationen är klar 1500 medarbetare, istället för dagens 800.

Arbetsförmedlingens personal kommer nu att tvingas bli mera rörlig. De kommer att få resa till orter där det inte finns kontor för personliga möten, exempelvis i kommunala lokaler.

Totalt ska 132 av Arbetsförmedlingens kontor i hela landet avvecklas under 2019 och 2020. Kvar blir 106 kontor.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se