torsjö live

Öppet brev angående Estetiska programmet 

Öppet brev angående Estetiska programmet 

INSÄNDARE. Med röstsiffrorna 6–5 tog Barn- och Utbildningsnämnden beslutet att lägga ner Estetiska programmet på HTS. Eller förstås inte lägga ner, vi ”pausar”. Låter ju fint. Låter ju som vi har fått en chans. Fast det är ju just det vi inte fått. Ingen förutom vår biträdande rektor har pratat med oss som jobbar på programmet. Ingen från förvaltningen. Inga politiker. Ja, estetiska programmet är dyrt. Men låt oss försöka bli billigare då. Flera förslag till förändringar finns redan framtagna i arbetslaget. Men ingen har ens tittat på förslagen. Istället för att hitta en långsiktig lösning paniktrycker vi på ”paus” och hoppas casha in 1,3 miljoner. 

Paus” för ett program som är det där extra för hela skolan. ”Paus” för ett program där ett gymnasiearbete kan innebära fullsatt i Röda salongen och nästan 80 000 kr (!!) till ALS forskning. ”Paus” för ett program som låter den udda fågeln få vara norm.

Barn- och Utbildningsnämndens vision är att ”Alla ska få bli sitt bästa”. Under mina, vid det här laget rätt många, år på HTS har jag undervisat på skolans samtliga nationella program. En fantastisk mångfald av elever, kollegor och ämnen. En mångfald som nu kommer halta betänkligt. Vi tappar både en grupp elever och en grupp kollegor som vi andra inte kommer kunna ersätta. På Estetiska programmet är jag katten bland hermelinerna. Den som inte är musiklärare utan försöker lära ut kretslopp och styckesindelning. En ”riktig” lärare. Men ingenstans har jag en grupp kolleger som mer genomgående med hjärta, hjärna och handling jobbar för att alla ska få bli sitt bästa. Och långt innan visionen fanns och vi alla fick en liten handbok att läsa.

Studio HTS fick i höstas BUNs pris för sitt arbete med elever i behov av extra stöd. Eleverna som med största sannolikhet inte kunnat gå på ett nationellt program men som tack vare strukturstöd från duktiga elevcoacher nu också får chansen att bli sitt bästa. Och ca hälften av Studions elever går estet. För att det funkar. För att alla har en chans att bli sitt bästa. 

Till hösten kommer de uppåt 15 elever som skulle börjat på Estetiska programmet på HTS att få bli sitt bästa någon annanstans. Ser man på deras andraval kommer många av dem bli det på ett estetiskt program i någon annan kommun. Varje sådan elev kommer kosta Hässleholms kommun ca 130-180 000 kr per år i interkommunala ersättningar.  Precis som Hässleholm kommer betala för de elever som aviserat att de lämnar skolan, och därmed kommunen, pga nedläggningen av inriktningar på samhäll- och naturprogrammet, en besparing som redan nu ser ut att ätas upp av den ökande kostnaden av interkommunala ersättningar. 

Vi ökar även intaget på Teknikprogrammet. 90 elever ska erbjudas att läsa tre kurser extra inom ramen för Teknik College. Så länge lärarna inte förväntas göra detta utan ersättning kommer det innebära en ökad kostnad. Men vissa saker måste få kosta. Resorna med totalt sett nästan 200 elever till Prag, Costa Rica, Thailand. Inte gratis. Det är ok att kvalitet kostar. Vissa saker måste få kosta.

Alla ska få bli sitt bästa. Så länge ditt bästa inte innebär en utbildning inom musik. 

Louise Almehed 
Programsamordnare Estetiska programmet HTS 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se