Gruppen-3a-328x120

Stor brand vid Hästveda Boende evakueras Bönder patrullerar med vattenfyllda gödselspridare

Stor brand vid Hästveda Boende evakueras Bönder patrullerar med vattenfyllda gödselspridare

En stor brand rasar sedan tisdagsförmiddagen i terrängen kring Åbuamossen norr om Hästveda. Sent på kvällen var den fortfarande inte under kontroll. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick vid 19-tiden då ut med uppmaning till alla boende i området att förbereda sig för evakuering. Cirka tio personer från fyra gårdar hade evakuerats tidigare under dagen.

Under natten patrulleras brandområdet av ett 20-tal lantbrukare i traktorer med vattenfyllda gödselspridare.

Räddningstjänstens stabschef på plats, Anders Olofsson berättar vid 21-tiden om lantbrukarnas insats som gör att brandmännen kan få hjälp med en del av det svåraste arbetet.

-Det finns ett lokalt engagemang. Lantbrukarna är värda sin vikt i guld. Vi håller på att avveckla lite av bemanningen nu på grund av att det är farligt att vistas här ute när det är mörkt. För att undvika personskador går vi över till patrullering med traktorer under natten, säger han.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ett område på cirka 900 hektar berörs av branden.

-Men då är vissa delar inom det området inte drabbat, säger Anders Olofsson.

Hantverksgården i Hästveda är uppsamlingsplats för evakuerade och kommunen informerar kontinuerligt på sin hemsida.

En gård med boningshus och stall har brunnit ner. Inga människor har kommit till skada och hästarna kunde räddas ur det brinnande stallet.

-Jag vet inte om fler hus är skadade, vi har inte varit överallt i området, säger Anders Olofsson.

Det brann från början på två ställen på mossen. Bränderna gick sedan ihop till en som spred sig västerut. Den kraftiga vinden har försvårat släckningsarbetet och röklukten förväntas sprida sig cirka 2,5 mil från branden.

Fyra helikoptrar – från försvaret, polisen och ett företag som anlitas av MSB – deltog under dagen i arbetet med att lokalisera och vattenbomba elden.

70-80 brandmän från räddningstjänsterna i nordöstra Skåne arbetade fortfarande under kvällen med att bekämpa branden.

-Vi börjar få branden under kontroll, inte riktigt än, men intensiteten har avtagit en hel del. Brandmännen kan nu börja gå från att enbart hålla begränsningslinjer till att släcka även innanför dem, säger informationsbefäl Melissa Mellbourn vid 19-tiden, på plats vid branden i räddningstjänstens stabsbuss.

Faran var dock inte över. Polisen arbetade under kvällen med evakuering i områdena Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda.

Vägarna 1940 och 1941 var under tisdagskvällen avstängda.

Boende i Hästveda uppmanas på kommunens hemsida att vara uppmärksamma på instruktioner från personal på plats och att begränsa användningen av vatten medan släckningsarbetet pågår. Kommunledningen höll under kvällen ett stabsmöte.

Utvecklingen under morgondagen beror mycket på vädret. Anders Olofsson förklarar att den ökade luftfuktigheten under natten gör att branden dämpas lite.

-Vi har fortfarande vind, men den har mojnat lite och prognosen för imorgon ser lite bättre ut. Det ska bli lite fuktigare, säger han.

Strax efter klockan 21 meddelade polisen att 47 personer från 23 hushåll var evakuerade.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se