Gruppen-3a-328x120

Massförekomst av kiselalger ger vita avlagringar på Finjasjöns östra stränder

Massförekomst av kiselalger ger vita avlagringar på Finjasjöns östra stränder

Mystiska vita avlagringar på trädrötter med mera på stränderna har oroat boende och fiskare. Nu står det klart att de består av kiseldioxid från döda kiselalger som massförökat sig i den näringsrika Finjasjön. Foto: Berit Önell

Ett vitt pulver täcker trädrötter, bryggor, stenar och gräs vid Finjasjöns östra stränder. Flera boende och fiskare slog i början på april larm om det tidigare okända fenomenet. På tisdagen presenterades en analys som visar att beläggningen består av tomma skal från kiselalger som massförökat sig i sjön på grund av hög näringstillgång. Algerna har ställt till stora problem för reduktionsfisket eftersom de satt igen näten.

Vita avlagringar av kiseldioxid har fäst på allt vid stranden. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kiselalger har funits i sjön även tidigare, men i mindre omfattning.

-Det stora mängden kiselalger som avlagrats i framförallt Ormanäs-Sjörrödsområdet är ett tecken på för höga näringshalter, skriver Regito.

De vita avlagringarna, som alltså är rester av döda kiselalger, blev synliga när vattnet drog sig tillbaka efter vinterns relativt höga vattenstånd. Centrum för utbredningen är Sjörröd och Ormanäs. Mindre mängder har observerats vid Tormestorps båthamn, Finjasjöpark och sjöns utlopp i Almaån.

Regito fick i uppdrag av miljökontoret att samla in belagda stenar och provta det vita pulvret för att bestämma grundämnen. Det visade sig att de ämnen som dominerade var syre, kisel och kol, de ämnen som kiselalger är uppbyggda av. De torra skalen består främst av kiseldioxid som bildats av kisel och syre.

Regito fotograferade stränderna från båt, här vid Ormanäs den 7 april. Foto: Johan Forssblad

Länsstyrelsen artbestämde kiselalgerna och konstaterade att det handlade om massutveckling av framförallt näringskrävande arter. I provet hittades också färglösa flagellater, encelliga organismer, varav många framkallar sjukdomar.

Kiseldioxid är i sig inte giftig. Den säljs till och med som kosttillskott. Men så kallat kvartsdamm från kiseldioxid är ett allvarligt arbetsmiljöproblem inom byggindustrin och inandning kan orsaka den obotliga lungsjukdomen silikos.

Vid Finjasjön är problemet med kiselalgerna främst påväxten på fiskeredskapen. De levande kiselalgerna är bruna och slemmiga och sätter igen näten så att fisken upplever dem som en vägg. Enligt rapporten blev ett grovmaskigt nät på bara tio timmar så igenklibbat av kiselalger att det sjönk.

Fortfarande finns mycket gott om bruna kiselalger i vattnet, här vid Sjörröd. Foto: Berit Önell

Beläggningarna blev ett problem första gången 2016. Det ökade 2017 och dämpades något 2018. Reduktionsfiskaren Mats Bengtsson säger i rapporten att det nu är värre än någonsin. Kiselalgerna tvingar honom att ändra sina fiskemetoder och öka sin arbetsinsats.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se