torsjö live vers2

I Sjörröd röstade flest i EU-valet

I Sjörröd röstade flest i EU-valet

Så blev det slutliga resultatet från EU-valet. Bild från val.se

Det svenska valdeltagandet ökade rejält i valet till Europaparlamentet; från 44,24 procent 2014 till 55,27 procent. I Hässleholms kommun röstade totalt 50,5 procent, i Sjörröd hela 58,56 procent.

SD blev största parti när hässleholmarna röstade. Även i landet ökade partiet mest, men S och M är fortfarande större. L blev största förloraren. Det stod klart när alla valdistrikt i landet på fredagen var färdigräknade och valmyndigheten fastställt resultatet.

SD-väljarna i Hässleholm gav fler personröster till lokala kandidaten Hanna Nilsson än till listans förstanamn Peter Lundgren, men det räckte inte till en plats i Brüssel.

S får fem av de svenska mandaten i Brüssel, M fyra, SD tre, MP, C och KD två vardera och V och L ett vardera. Liberalerna tappade mer än hälften av sina svenska väljare, kom med nöd och näppe över fyraprocentspärren och blev de stora förlorarna. Om Storbritannien går ur EU tillfaller ytterligare ett mandat Sverige och det går till MP.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Så blev det svenska valresultatet i EU-valet. Bild från val.se

Om hässleholmarna hade fått bestämma hade L inte fått något svenskt mandat alls, partiet fick här bara 2,84 procent.

SD fick i Hässleholms kommun 27,34 procent. Flest väljare fanns i Vankiva med 39,18 procent. På Läreda röstade flest på S med 43,77 procent. M fick flest röster i Sjörröd med 26,16 procent.

Hanna Nilsson fick 13,62 procent av SD:s personkryss i Hässleholms kommun, fler än SD-listans förstanamn Peter Lundgren. Foto: Berit Önell

SD:s Hanna Nilsson fick 727 lokala personkryss, det vill säga 13,62 procent. Fem procent krävs, men personrösterna vid EU-val räknas samma för hela riket och där hade hon bara 0,25 procent. Dock hade 1 592 väljare i riket kryssat henne.

Lokala M-kandidaten Lynn Thulin fick hela 3 399 kryss i hela riket, vilket blir 0,49 procent. I Hässleholms kommun hade hon 3,75 procent, 109 kryss.

I Europa blev valresultatet annorlunda än i Sverige. Liberalerna ALDE, De gröna och de EU-skeptiska nationalisterna EFDD gick starkt framåt och fick preliminärt 105, 69 respektive 54 mandat av de 751. ECR där SD ingår backade däremot kraftigt, preliminärt minus 14 platser till 63.

Högerpartigruppen EPP, där M och KD ingår, tappade också stort, från 216 till 179 platser, men är fortfarande största grupp i parlamentet. Även Socialdemokraterna tappade, från 185 till 153, men är ändå näst största partigrupp i Europaparlamentet.

Valdeltagandet var högt i många av EU-länderna i år. I Belgien röstade hela 88,47 procent, i Luxemburg 84,10 procent. Men flera länder hade ett valdeltagande på under 30 procent, bland andra Kroatien och Slovakien. Valdeltagandet i EU som helhet var rekordhöga 50,97 procent, ett trendbrott och en kraftig ökning jämfört med 42,61 procent 2014.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se