Gruppen-3a-328x120

Nytt utegym i Sösdala

Nytt utegym i Sösdala

De båda rektorerna på Vannarödsskolan, Pär Bengtsson och Håkan Andersson med spaden i hand, har jobbat för att Sösdalabor ska få ett utegym där de kan träna. Här omgivna av representanter för lokala företag som sponsrar satsningen: Tommy Nilsson, Dux, Christer Fredriksson och Jesper Rare, Backer AB, Ulf Martinsson Fasab mark AB, Anders Eriksson, Eurogolv. Även den lokala ICA-handlaren har bidragit ekonomiskt.

Sösdala får ett helt nytt utegym utanför Vannarödsskolan och sporthallen. Ekonomin är ordnad och spaden kan nu sättas i jorden.

– Idén kommer från personalen på Vannarödsskolan. Det berättar Pär Bengtsson som är rektor. Vi tog tag i det här när simhallen stängde ner, och det är mycket tack vare kultur- och fritidsförvaltningen som det kunnat förverkligas. Man kan se det som något av en kompensation, och det är ju positivt att ungdomarna har något att göra.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Utegymmet kommer att nyttjas både av elever från Lejonskolan (årskurs F-5) och Vannarödskolan (årskurs 6-9). Det kan nyttjas både på och utanför lektionstid. Dessutom kommer det att vara öppet för allmänheten.

– Här ska vi exempelvis ha rörelsepass med elever i årskurs 6-7, säger Pär Bengtsson. De har mycket spring i benen.

Tobbe Johansson testar utegymmet vid Hässleholmsgården. Nästa år kommer Sösdala att få en liknande anläggning, som både kommer att kunna nyttjas av skolorna och allmänheten.

Utegymmet beräknas kosta 400 000. Kultur- och fritidsförvaltningen står för närmare 90 procent av kostnaderna. Resterande är sponsorbidrag från lokala företag. I början av nästa sommar är det tänkt att utegymmet vara klart att ta i bruk.

Samtalen med sponsorerna har inte bara handlat om pengar. En bieffekt av samtalen mellan skolan och företagarna i byn har varit en påminnelse om att barn och ungdomar är en resurs. Studiebesök utlovas nu, bland annat på Backers, ortens största arbetsgivare med 240 anställda. Förhoppningsvis ska dessa studiebesök öka elevernas intresse för att söka jobb hos de lokala företagen, när den tiden kommer.

Text och foto: Urban Önell

Hässleholmsgårdens utegym togs i bruk i oktober 2018. En föregångare till det nuvarande kom på plats redan 2011.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se