torsjö live vers2

P-automater byttes ut

P-automater byttes ut

Nu är de gamla myntautomaterna borta. Kommunens parkeringsautomater i Hässleholm uppgraderades dagarna före midsommar med ny framsida och mjukvara.

Totalt finns 23 kommunala parkeringsautomater i staden. Betalsätten i dessa blir nu kort, blipp, swish eller sms.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Företrädare för företaget Flowbird som står för de nya automaterna kommer att vara på Stortorget i Hässleholm den 27-29 juni för att informera om hur de nya terminalerna fungerar.

Klara Nordh från företaget Flowbird uppgraderade parkeringsautomaten utanför Stadshuset i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Förändringen har lett till debatt, främst för att myntbetalningen tas bort. I december 2018 beslöt tekniska nämnden också att satsa på nya automater där möjligheten att betala med mynt fanns kvar. Beslutet revs dock upp och i april klubbades bytet till myntlösa automater.

Anledningen till att automaterna alls byts ut är att nya säkerhetskrav annars gör att kortbetalningen inom kort slutar att fungera. Men röster har höjts för att kommunen helt ska skrota parkeringsavgifter och istället införa p-skiva, något som ansvariga politiker och tjänstemän avvisat med motiveringen att kommunen behöver intäkterna från automaterna på cirka fem miljoner kronor per år. Intäkter från kommunala taxor får dock inte användas för andra ändamål än det taxan gäller, i detta fall underhåll av parkeringsplatser och liknande.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se