torsjö live

Algblomning hotar flera badplatser

Algblomning hotar flera badplatser

Inga alger syntes till i Humlesjön nära Röke på måndagseftermiddagen, men på förmiddagen beslöt kommunen att avråda från bad på grund av algblomning. Inga andra badsjöar i kommunen har fått varningsskyltar ännu, men flera är i riskzonen. Foto: Berit Önell

Det finns risk för kraftiga algblomningar på flera badplatser i Hässleholms kommun. Men vid Björkviken såg vattnet på måndagsförmiddagen fint ut igen efter söndagens gröna algsoppa. Därför blev det ingen varningsskylt där. Vid Humlesjön i Röke sattes däremot ett anslag med avrådan från bad på grund av algblomning upp på förmiddagen – och på eftermiddagen var det algfritt även där.

Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidskontoret.

– Algerna kan snabbt blåsa in. Det är nyckfullt, konstaterar Henrik Samevik på kultur- och fritidsförvaltningen som håller på att ta fram nya skyltar med mer generell information om faran med alger.

Henrik Samevik berättar att vaktmästarna håller koll på badsjöarna i stort sett dagligen, men att varningsskyltarna oftast inte sätts upp förrän algblomningen pågått några dagar.

– Det beror också på vädret. Om det ska bli väldigt varmt ökar risken, säger han.

De närmaste dagarna väntar högsommarvärme med uppåt 30 grader. Trots det försvann alltså algerna vid Björkviken snabbt, troligen på grund av att vinden vände och blåste ut dem från stranden.

– De rör sig och i morse var de på gång vid Mjölkalånga istället, berättar Henrik Samevik.

Han var själv på plats vid Björkviken på måndagsmorgonen efter att han fått veta att det varit mycket alger på söndagen.

– Om det hade fortsatt hade vi fått sätta upp skyltar. Det är lite tidigare än vanligt, men ganska normalt för Finjasjön, säger han.

Andra sjöar där algblomningar kan vara på väg är Pickelsjön i Vittsjö, Bosarpasjön och Bjärlången med flera sjöar i Bjärnumstrakten.

– Det är fortfarande inte avrådan från bad där, men det kan blomma upp, säger Henrik Samevik.

När det gäller Humlesjön förklarar han att folk hört av sig under några dagar om pågående algblomning och att beslutet om avrådan fattades på måndagsmorgonen.

Anslaget på Humlesjöns brygga avråder från bad och informerar om riskerna med algblomning.

Information om algblomning vid badplatserna läggs också ut på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Det brukar ske när det är aktuellt, men ibland med någon dags fördröjning.

Vattenprover tas regelbundet vid badplatserna under sommaren. Förekomsten av bakterierna e-coli och enterokocker undersöks. Hittills har vattnet varit tjänligt vid samtliga badplatser. Sommarens andra vattenprovtagning gjordes i förra veckan – men proverna hämtades aldrig av laboratoriet, som överenskommet, och blev därför förstörda. Förklaringen till kommunen var att missen berodde på ett tekniskt problem.

– Allt arbete vi gjorde med att åka runt på 13 badplatser och ta vattenprover var ogjort, suckar Henrik Samevik.

Eventuellt kan det nu bli en extra provtagning, men det är ännu inte bestämt. Annars sker nästa ordinarie först vecka 29, det vill säga om tre veckor.

Henrik Samevik hoppas att de nya skyltarna ska vara klara under denna vecka. De ska sättas upp på alla badplatser som kommunen har ansvar för.

Berit Önell

Fakta om algblomning

När växtplankton massförökas kallas det algblomning. Flera arter av blågröna alger, egentligen cyanobakterier, bildar gifter. De kan främst ge hudirritation och ögonbesvär i samband med bad, men även illamående, kräkningar och diarréer. Att få i sig vattnet kan också innebära allvarligare hälsorisker såsom påverkan på lever, njurar och muskulatur. Därför bör bad undvikas vid kraftig algblomning, särskilt för små barn och husdjur.

Vatten med alggift kan inte användas till matlagning eftersom kokning inte förstör gifterna. Algblomning kan också orsaka fiskdöd, antingen direkt genom algtoxinerna eller indirekt genom den syrebrist som uppstår när algerna ruttnar.

Källor: Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten

Läs tidigare artikel i ämnet:

2019-06-23 Kraftig algblomning vid Björkviken Ingen avrådan från bad

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se