Gruppen-3a-328x120

Överklagar livstidsdom för mord och vill ha psykvård

Överklagar livstidsdom för mord och vill ha psykvård

Den 43-årige man som dömts till livstids fängelse för mord på sin exfru, mordförsök på sin dotter och olaga hot mot en granne har överklagat domen. Han vill i första hand bli helt frikänd, i andra hand dömas till sluten rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Han hävdar i motsats till den rättspsykiatriska undersökningen att han lider av en allvarlig psykisk störning och vill därför ha ett kompletterande utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Kvinnan dödades med ett stort antal knivhugg i parets gemensamma lägenhet i Hässleholm i början på februari. En dotter som försökte ingripa blev också attackerad med kniven och när hon tog sin tillflykt till en granne blev denna hotad, i stämningsansökan rubricerat som övergrepp i rättssak.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Mannen som dömts till livstids fängelse för mordet på sin exfru överklagar nu domen. Bilden är från häktningsförhandlingen i Hässleholms tingsrätt i februari. Foto: Berit Önell

Enligt överklagandet ser mannen sig som oskyldig till brotten. Han menar att han inte kan ta på sig något ansvar eftersom han inte har något minne av händelserna, förutom att han och exfrun bråkat.

När det gäller angreppet mot dottern anser han att han i vart fall inte ska dömas för mer än misshandel eftersom han inte haft för avsikt att döda henne och också avbröt angreppet mot henne. Han vill därför också att skadeståndet till henne sänks från 100 000 kronor till 10 000 kronor.

Mannen uppger att han lever med vanföreställningar, ser demoner, hör röster och är förvirrad. Han medicinerar med psykofarmaka.

Om hovrätten inte bedömer att påföljden ska ändras till rättspsykiatrisk vård vill han att fängelsestraffet tidsbestäms. Hans nye advokat Roland Tidén påpekar att det finns möjlighet att döma till ett längre tidsbestämt straff än de vanligaste 14 åren, straffskalan går upp till 18 år.

– Motivbilden till gärningarna är oklar eller helt saknas motiv annat än i vad en sjuk människa kan inbilla sig, skriver Roland Tidén i överklagandet.

Han yrkar också att hovrätten ska upphäva tingsrättens beslut om att ge åklagaren fortsatt tillstånd att ålägga 43-åringen restriktioner i hans kontakter med omvärlden. Han hävdar att det efter tingsrättens dom inte finns någon risk att hans klient ska påverka utredningen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se