torsjö live vers2

Två lyxiga vindskydd på plats vid Trädhuset

Två lyxiga vindskydd på plats vid Trädhuset

Nu finns lyxiga vindskydd redo för uthyrning vid Trädhuset på Hovdalaområdet.

Två arkitektritade vindskydd kan nu bokas av vandrare som vill få en lite lyxigare naturupplevelse på Hovdalaområdet. De är placerade i en björkdunge där flera leder sammanstrålar vid Trädhuset, med vidsträckt utsikt över Finjasjön.

– Största lyxen är egentligen trädäcket utanför som gör att trötta vandrare kan gå barfota här, säger kommunens projektledare Bjarne Öhrling som höll öppet hus i vindskydden i förra veckan tillsammans med destinationsutvecklaren Carina Jönsson Lindholm och Lennart Karlsson från Hässleholm – Hovdala vandrarförening.

Från och med denna vecka är vindskydden på lägerplatsen ”Mellan skymning och gryning” bokningsbara, men också låsta. Den som vill hyra in sig får boka via fritidskontoret och använda kod för att komma in mellan klockan 16 och 09. Det kostar 200 kronor per natt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ett vindskydd kan alltså vara mer än tre låga väggar med ett tak över där det går att krypa in och rulla ut sin sovsäck. Här närmar utformningen sig snarare enkla stugor.

– Detta är mer för dem som inte är så utevana och för barnfamiljer. De inbitna fjällrävarna klarar sig nog ändå, säger Bjarne Öhrling.

De björkklädda Birk 1 och Birk 2 tillåter vuxna personer att stå raklånga och har bänkar att sitta och ligga på. Toalettvagn finns intill. På sikt planeras en stationär toalett och två vindskydd till av lite större modell vid namn Ronja. Det ena är under byggnation och väntas, enligt Bjarne Öhrling, bli klart för att sättas ut i höst.

De höll öppet hus på den nya lägerplatsen, från vänster, Carina Jönsson Lindholm, Lennart Karlsson och Bjarne Öhrling. Vindskydden ger plats för vuxna personer att både stå, sitta och ligga. På Hovdala slott kan barnfamiljer gratis låna ”upptäckarsäcken” i bakgrunden med utrustning för naturstudier, spel med mera.

– De byggs nästan färdiga i en verkstadslokal i Hässleholm, men panelen har satts upp här och de står på stolpar som gjutits på plats. Inga spår av byggarbete ska synas, man ska känna att det är en orörd plats, säger han.

Han har själv provbott här.

– Det var helt makalöst. Jag gick upp klockan fyra och såg fåren gå på led mot ljuset i soluppgången. Det kommer att vara mitt minne i sommar, berättar han.

Tanken är också att skolklasser ska kunna komma hit och ha lektioner gruppvis. När det tredje vindskyddet är klart blir det utrymme för en mindre skolklass att övernatta.

Olavi och Christine Olsson har cyklat till lägerplatsen där de drack sitt kaffe med utsikt över Finjasjön.

Bygglov finns för fyra vindskydd.

– De har hittills kostat 690 000 kronor, inklusive det tredje som inte är klart. Det fjärde är inte finansierat ännu, säger Bjarne Öhrling.

Hur det ska bli med det i dessa spartider är en politisk fråga.

– Hade vi sökt idag hade vi inte fått några pengar, säger Bjarne Öhrling.

2016 avsatte kommunstyrelsen 350 000 kronor till en lägerplats på Hovdalaområdet. Med de pengarna som grundplåt söktes och beviljades statligt så kallat lonabidrag (lokala naturvårdssatsningen) på ytterligare 350 000 kronor.

Meningen är att vindskydden ska ge ett mervärde i turistnäringen och skapa nyfikenhet.

– Kanske bor man en natt här ute och de andra nätterna på hotell, säger Bjarne Öhrling.

Bjarne Öhrling har sett en förändring i efterfrågan på Hovdalaområdet under de år vandringslederna byggts ut.

– Första åren var det ett lokalt projekt. Nu är det fullt på vandrarhem och andra boenden. Det var mer enkla boenden först, sedan har det blivit mer hotell, säger han.

Carina Jönsson Lindholm kan berätta om ökat intresse från danskar, holländare, tyskar med flera.

– Hovdala slott har delat ut över 30 000 kartor och det ökar hela tiden. Nu går det åt cirka 300 i veckan.

Hon påpekar också att lederna går runt så att vandrarna inte efter sin tur behöver gå tillbaka om de lämnat bilen där de startade.

– Lederna är fantastiskt varierade och lättgångna, säger Lennart Karlsson.

Kartorna över vandringslederna på Hovdalaområdet har strykande åtgång.

För närvarande är inga nya leder planerade på Hovdalaområdet.

– Här är det nog färdigt på ett tag. Däremot skulle vi vilja förbättra Skåneleden Vedema – Vittsjö, säger Bjarne Öhrling som dock drömmer om att certifiera hela Hovdalaleden som en av de bästa lederna i Europa enligt LQT, Leading quality trails.

För några år sedan fick kommunen kritik för skötseln av Skåneleden.

– När vi började med vandringslederna sa de på Skåneleden också att det inte behövdes fler. Men förra året blev vi årets Skåneledskommun, så nu är de väl nöjda med oss, säger Bjarne Öhrling.

Ansvariga för Skåneleden var på plats när vindskydden högtidligt invigdes med inbjudna regionala och kommunala företrädare. Barn från Grönängsskolans fritidshem var också inbjudna.

– Vi fick lite kritik av barnen, Någon tyckte inte att vindskydden skulle heta Birk 1 och Birk 2. Det hade varit bättre om ett hetat Skalle-Per eller Lovis, berättar Bjarne Öhrling och medger att barnen har en poäng.

Flera talare lovordade satsningen: Annika Kruuse af Verchou, enhetschef för regional utveckling och miljö på Region Skåne, Carla Aguirre, utvecklingschef för Tourism Skåne, Karin Hvid Rydell, arkitekten bakom vindskydden, och Hanna Nilsson (SD), kommunalråd i Hässleholm.

Några medier var på plats vid invigningen, men Frilagt fick ingen inbjudan. Sådant händer Frilagt ganska ofta och har även tidigare förekommit när det gäller tillväxtavdelningen som höll i detta arrangemang. Carina Jönsson Lindholm konstaterar att hon missat att skicka till Frilagt.

– Jag har skickat inbjudningarna enligt den presslista vi har i Hässleholms kommun, men kan se att det inte gått iväg till dig. Jag beklagar detta och kan bara säga att jag ska vara noggrannare med att pricka av utskickslistan nästa gång vi gör pressinbjudan, förklarar hon via mejl.

Hon berättade också att det var någon mer som inte fått inbjudan och förklarade att ambitionen är att det ska komma mycket press. Nu ska rutinerna ses över.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se