Gruppen-3a-328x120

Skatt, förbud och skam

Skatt, förbud och skam

INSÄNDARE. Vår politiska elit, med Miljöpartiet i spetsen, ägnar mycket tid till att förbjuda eller beskatta företeelser i vår vardag. Textilskatt är tydligen den senaste innovationen på skatteområdet. Klimatpåverkan anges som orsak. Så man köper osubventionerad elcykel, åker kollektivt, tänker över vad man köper, bor energieffektivt med mera. Men det är inte tillräckligt tydligen. Man ska även känna skam. Skam för det mesta i sin vardag. Flygskam, bilskam, köttskam och så vidare.

Den 30/6 kan man på rt.com läsa att världens största flygplats just färdigställts i Beijing i Kina med en kapacitet på 100 miljoner passagerare. Den 18/6 (SVT) kan man läsa att FN kommit med en ny befolkningsrapport. Dagens 7,7 miljarder människor kommer att vara 9,7 miljarder år 2050 där ökningen i princip sker utanför västvärlden. Det ger onekligen perspektiv på den miljövänliga elcykelturen till stationen.

Det är absolut inget fel i att tänka på miljön. Och att göra sig oberoende av olja från Mellersta Östern är klokt av även andra skäl än miljön.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men av någon anledning verkar inte den politiska eliten, med Miljöpartiet i spetsen, vilja lysa på frågor som utsläpp i länder utanför västvärlden eller i synnerhet på problemet med överbefolkning. I alla fall ser man inte mycket av det i den allmänna debatten. Viljan att späka den egna befolkningen är det dock inget fel på.

För min del så tar jag klimatdebatten på allvar den dagen man med samma engagemang tar tag i problemet med överbefolkning samt släpper sin avsky för kärnenergi som energikälla. Tänker då närmast på nya generationer kärnkraft som använder gammalt kärnavfall som bränsle. Dessutom vore det väl rimligt att satsa rejält på forskning kring fusionskraft som framtida energikälla.

Håkan Spångberg

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se