Gruppen-3a-328x120

Fotbollsturnering som bekämpar ALS

Fotbollsturnering som bekämpar ALS

När pappa Ola Andreasson drabbades av ALS bestämde sig Björn för att göra något konstruktivt åt saken, trots att sjukdomen anses obotlig. Så föddes Fotboll mot ALS. Nu anordnas fotbollsturneringen för andra gången, på lördag den 6 juli. Den flyttas från Röke IP till Tyrehallen i Tyringe på grund av vädret. Alla intäkter går till forskning om hur ALS ska kunna bekämpas.

– Det är hemskt att se någon man älskar utsättas för den här skiten, säger Björn. Men det hindrar inte att man kan samtidigt kan göra något roligt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Att det blev just fotboll är ingen tillfällighet. För pappa Ola har varit engagerad i den sporten i så gott som hela sitt liv, både som spelare och tränare, främst i Röke men också i Mala.

Pappa Ola Andreasson har drabbats av ALS. Sonen Björn har tagit initiativ till att samla in pengar till forskning om hur sjukdomen kan bekämpas. Det är en rejäl buckla som det vinnande laget kan ta med sig hem efter turneringen i ”Fotboll mot ALS”.

Björn har sedan idén med insamlingen fått många med sig på tåget. Hela familjen är engagerad, liksom en av Björns bästa vänner, André Peltonen. Fotbollsturneringen lyckades i fjol också få en stor del av Röke på fötter, det är en positiv happening.

– Någon sa till mig att det var det roligaste som hänt på länge – här i Röke, säger Björn. Det blev lite av en hemvändardag och en folkfest, som när Röke IF har sin årliga loppis.

ALS verkar förlamande på kroppens muskler. Bit för bit slår den ut muskelfunktioner. Ola kan inte tala längre och ena armen är förlamad. Han har också svårt för att äta och en stor del av hans näringsintag går via en sond, direkt in i magen. Men på insidan är han densamma som han alltid varit. En av Olas stora tillgångar, hans humor, är intakt.

– Vi har fortfarande så roligt ihop, säger Björn. Dessutom har jag aldrig hört honom gnälla. Han vill dessutom göra så mycket som möjligt själv. Envis är han.

Talar gör Ola på samma sätt som den berömde forskaren Stephen Hawkin, som också led av ALS. Det sker med hjälp av en talsyntesapparat, i Olas fall en ögonstyrd läsplatta.

– Jag är tävlingsmänniska, med vinnarskalle, säger Ola. Men den här motståndaren kan jag inte vinna över. Det man hoppas är ju att det dyker upp något inom forskningen, exempelvis bättre bromsmediciner. De som finns nu hjälper inget vidare.

Genom att köpa armband eller lotter under turneringen har man också möjlighet att bidra till forskningen.

Björn, familjen och vännerna har inte nöjt sig med fotbollsturneringen utan gått vidare. De har ordnat Cykla mot ALS, försäljning av fotbollströjor på internet med mera. Den 19 juli är det dags för nästa arrangemang, en golftävling i Skyrup. Golf är nämligen ett annat av pappa Olas stora intressen. Hade det varit möjligt så hade han givetvis själv varit med och spelat.

Förra året drog fotbollsturneringen in över 120 000 kronor. Genom andra initiativ från Björns sida har det kommit in ännu mer pengar, totalt har de nu lyckas få ihop 180 000 kronor.

Därutöver anordnande Saga Castor, Milla Karp och Amanda Rosén Menghini en välgörenhetskonsert i Hässleholm kulturhus i våras. Inspirerade av Björn Andreasson lät de också sina intäkter tillfalla ALS-forskningen. Det är närmare bestämt Ulla-Carin Lindquists stiftelse som får förvalta insamlade medel. Ulla-Carin Lindquist var journalist, och hon beskriver sin kamp mot ALS i boken Ro utan åror.

Fotboll mot ALS sparkar igång klockan 9 på lördag morgon. Den som vill vara med då och stödja kampen mot ALS bidrar med 50 kronor i inträde.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se