torsjö live

Rysliga kryp och kräldjur på besök

Rysliga kryp och kräldjur på besök

Mest intresserade av ormarna var barnen. Foto: Jeanette Ström

Herpetologen Rickard Ljunggren och ett följe bestående av ormar, vandrande pinnar och en fågelspindel från Costa Rica besökte på tisdagen kulturhuset i Hässleholm. De som vågade lät sig omslingras av den väna Ingeborg, en särskilt foglig och sällskaplig gråbandad kungssnok. Intresset var oväntat stort, och under dagen deltog totalt omkring 150 personer fördelat på tre föreläsningar. Intresset var så pass stort att några fick vända i dörren på grund av platsbrist.

Mest vetgiriga var alla de barn som kommit dit med fritidshem och anhöriga. Att den yngre generationen växer upp med ett sundare synsätt på ormar än äldre generationer kom på tal under ormklappningen. Förr uppmanades människor att slå ihjäl ormar. Nu lär sig barn att vara rädda om vår natur och dess invånare.

Rickard Ljunggren är professionell ormkännare, ordförande för herpetologiska föreningen i Skåne och vice ordförande för Sveriges herpetologiska riksförening.

Ingeborg är en gråbandad kungssnok och Rickards följeslagare på föreläsningarna. Hon är väldigt lugn och något av en ambassadör för ormsläktet. Med hennes hjälp har många svenskar kunnat göra upp med sin ormrädsla.

I sitt arbete anordnar han ormskådning och föreläsningar riktade till olika åldersgrupper. Han tar också emot hembesök av dem som vill komma över sin ormrädsla. Utöver det tar han uppdrag som ormsanerare där han omplacerar ormar från privat mark till befintliga habitat i det vilda. 

Rickards intresse för ormar vaknade redan i sex-sjuårsåldern. I barndomen fångade han dem på Galgbacken för att sedan gömma dem i sin kompis garage. De exemplar av våra svenska ormarter – hasselsnok, huggorm och snok – som han äger idag är däremot inga hässleholmare, eller ens svenska. De kommer istället från Finland och Tyskland. Som liten kände han inte till att det i Sverige är olagligt att hålla vilda ormar i fångenskap. Om man vill ha svenska ormarter som husdjur måste de vara uppfödda i fångenskap. 

Han köpte sin första orm när han flyttade hemifrån. Det var en strumpbandssnok. Idag rekommenderar han istället majsormen för nybörjare. De är lättskötta och eftersom de är populära finns det många att be om råd.

Rickard har ägt omkring 200 ormar av diverse arter. I dagsläget har han cirka 30 ormar hemma i villan i ett specialbyggt ormrum.

På somrarna ägnar Rickard mycket av sin tid åt att beskåda ormarter i det vilda, både i Sverige och utomlands. I Sverige finns det snok, huggorm samt hasselsnok. Den sistnämnda håller tyvärr på att försvinna helt från Sverige och finns nu endast på ett fåtal platser i främst södra Sverige.

Jeanette Ström
Jonathan Önel
l

Här hittar du Rickard Ljunggrens hemsida och Facebooksida

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se