Gruppen-3a-328x120

Golfkrogens serveringstillstånd indraget och Zuperbowl stängt

Golfkrogens serveringstillstånd indraget och Zuperbowl stängt

Lövets golfrestaurang I Hässleholm får inte längre servera alkohol. Serveringstillståndet drogs in den 14 maj på grund av olovlig servering av alkohol på Zuperbowls restaurang. Foto: Berit Önell

Restaurangen på Zuperbowl i Hässleholm serverade alkohol utan tillstånd i väntan på beslut från kommunen. Därför avslogs ansökan. Dessutom drogs företrädarnas två andra serveringstillstånd in; både för Lövets golfrestaurang i Hässleholm och för Happy Italy på C4 Shopping i Kristianstad. Nu kan de troligen inte få nya tillstånd förrän om tre år och Zuperbowl är stängt. Beslutet för golfrestaurangen är överklagat.

Morgan Kiefer och Rami Atou Al-Khalaf säger att det handlade om ett missförstånd då flera bolag var inblandade när de tog över Zuperbowl.

– Det blir bekymmer för golfklubben utan serveringstillstånd. Vi har många danska gäster som gärna vill ha en starköl till maten, säger Torsten Segersteen, ordförande i Hässlegårdens golfklubb.

Serveringstillståndet för Konditori Lövet AB, som driver golfrestaurangen, drogs in den 14 maj på grund av att företrädarna inte längre bedömdes lämpliga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

-Tramsigt, säger Morgan Kiefer som är ende styrelseledamot och hoppas att förvaltningsrätten ska upphäva beslutet från socialnämndens arbetsutskott.

Han tror dock att det går att driva golfrestaurangen vidare utan serveringstillstånd.

– Vi har bara sålt alkohol för ett par tusen kronor per månad. Men klubben vill väl kunna bjuda på champagne när någon gör hole-in-one, säger han.

Torsten Segersteen känner inte till att golfrestaurangen fått sitt serveringstillstånd indraget förrän Frilagt berättar det. Däremot vet han att Zuperbowl stängt.

– Jag undrade lite om det skulle påverka verksamheten här, säger han.

Han anser att serveringstillståndet är viktigt för golfrestaurangen.

– Självklart vill vi kunna ha alkoholservering. Vi kommer att bli av med många danskar om restaurangen inte har serveringstillstånd. Vi har ett par tusen gäster per år och de flesta äter och dricker, säger han.

Han tycker att det låter konstigt att Zuperbowls restaurang blev av med tillståndet för att ha missat några få dagar och att det sedan kan dröja tre år att få ett nytt.

– Det är ett fruktansvärt straff, säger han.

Ingen bowling utan alkohol

Zuperbowl hade öppet sista dagen lördagen den 29 juni.

Zuperbowl är stängt sedan en vecka tillbaka efter att ha varit utan serveringstillstånd sedan i november.

– Andra verksamheter är inte lika beroende av sprittillstånd, men ingen kommer för att spela bowling utan att äta något gott och dricka öl eller vin. Det är själva konceptet, säger Rami Atou Al-Khalaf.

Han berättar att han och Morgan Kiefer köpte fastighetsbolaget med Zuperbowls lokaler i slutet på augusti 2018. Restaurangverksamheten övertogs senare och i mellanperioden stod säljarens bolag för serveringstillståndet.

Han hävdar att han blev lovad tillstånd till den 1 november, men hörde ingenting förrän han blev uppringd den 10 november.

– De undrade vad vi höll på med eftersom vi serverade sprit och inte hade tillstånd sedan den 1 november. Då slutade vi direkt med serveringen. Men varför ringde de inte tidigare? Vi fick dödsstraff, säger han.

Han hävdar att det rör sig om ett missförstånd och att det kan bero på språket.

Det är väl inget skäl?

– Det kan vara så att handläggaren missförstod mig. Eftersom jag inte är svensk kan det ibland vara svårt.

Han skrev dock godkänt kunskapsprov för serveringstillstånd i september 2018.

Socialnämndens arbetsutskott beslöt den 22 januari att säga nej till ansökan. Rami Atou Al-Khalaf överklagade inte. Han säger att han istället ville prata med politikerna, men aldrig fick möjlighet.

Han förstår inte varför golfrestaurangen, där han är platschef, ska drabbas.

– Jag tycker att det är konstigt när det är en verksamhet som fungerar. Innan vi flyttade bageriet hade vi nästan 70 anställda. Nu håller vi på och trappa ner och om det fortsätter så här kommer vi att stänga allt, säger han.

Han tror att golfrestaurangen kan klara sig utan alkoholservering, men säger att han redan märkt en nedgång jämfört med tidigare år.

– Om en restaurang inte har fullständiga rättigheter tappar man omsättning.

Även den italienska restaurangen på C4 Shopping lever vidare utan serveringstillstånd. Kiefer och Atou fortsätter också driva kafé på Hässleholms sjukhus och i Norra Skånes lokaler.

– Ingen kommer för att spela bowling utan att äta något gott och dricka öl eller vin, säger Rami Atou Al-Khalaf som nu ger upp Zuperbowl i Hässleholm.

Frilagt har tagit del av socialnämndens arbetsutskotts beslut angående Zuperbowl och Lövets golfrestaurang. En del av uppgifterna lämnas dock inte ut på grund av sekretess för enskilds personliga förhållande, bland annat under hur lång tid restaurangen på Zuperbowl serverade alkohol utan serveringstillstånd. Det framgår bara att det var under 2018. Det räckte i alla fall för bedömningen att sökanden, det vill säga restaurangföretaget W & M Restaurang AB där den ende ordinarie styrelseledamoten var Rami Atou Al-Khalaf, ”inte uppfyller kravet på lämplighet”.

Brott som kan ge två års fängelse

Kommunens tillståndsinspektör Emma Noble betonar att olovlig alkoholförsäljning är ett allvarligt brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Det behöver enligt lagen inte vara uppsåtligt, säger hon till Frilagt.

I beslutet att återkalla golfrestaurangens serveringstillstånd på grund av det som hänt på Zuperbowls restaurang står det: ”Någon annan åtgärd än återkallelse av serveringstillståndet bedöms inte vara en tillräckligt ingripande åtgärd med hänsyn till missförhållandenas art”.

Tre års karantän praxis

Emma Noble bekräftar att det kan dröja tre år innan Morgan Kiefer och Rami Atou Al-Khalaf kan få något nytt serveringstillstånd.

– Tre år är praxis, men det står inte i lagen. Det brukar gälla när det handlar om allvarliga brott enligt alkohollagen eller till exempel allvarliga skattebrott, säger hon.

I det här fallet anser hon inte att det är någon tvekan.

– Det är fritt fram att skicka in en ny ansökan, men det finns risk att bedömningen kvarstår. Uppgiften är inte tagen ur luften, säger hon.

Hon anser inte att straffet är för strängt, varken för Zuperbowl eller golfrestaurangen.

– Den som söker nytt serveringstillstånd har bevisbördan att visa att man är lämplig. Även om det är bolag som får tillstånd är det människor bakom och om man är bedömd olämplig i en annan verksamhet smittar det av sig, säger hon.

Kommer inte undan med att man inte förstod

Kiefers och Atous verksamheter hänger samman. I fastighetsbolaget Superbowl Scandinavia är Morgan Kiefer ordförande och Rami Atou Al-Khalaf ledamot. I restaurangbolaget W & M Restaurang AB, som registrerades hos Bolagsverket den 2 oktober 2018, är Morgan Kiefer aktiägare och extern firmatecknare.

Emma Noble förklarar att det krävs kunskaper för att få serveringstillstånd.

– Alla måste göra ett prov och ha minst 75 procent rätt. Det går inte att komma undan med att man inte visste eller förstod. Man kan inte heller bara starta ett nytt bolag, det är människor som ska visa sin lämplighet, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se