torsjö live vers2

En del är mer jämlika än andra

En del är mer jämlika än andra

INSÄNDARE. Alla djur är jämlika, men några är mer jämlika än andra, skrev George Orwell i sin klassiker Djurfarmen för mer än sjuttio år sedan. På samma sätt skulle man kunna hävda att alla gymnasieelever i dag är jämlika, men en del är mer jämlika än andra.

Nu inför skolstarten införs nämligen ett resekort som gör det möjligt för gymnasieungdomar att åka kollektivt i hela Skåne. Om det finns någon kollektivtrafik vill säga. Problemet är att sådan saknas på en del håll. Ända sedan gymnasiebussen från Verum över Farstorp till Hässleholm drogs in 2013 finns det inte längre någon kollektivtrafik på landsbygden i dessa orter. Ungdomar som bor här får ta sig till gymnasiet bäst de själva kan eller avstå från gymnasieutbildning.

Det är knappast resursbrist som ligger bakom den här mindre jämlikheten på landet. Bara de kritiserade vindskydden i det så kallade Trädhuset hade räckt till att finansiera en buss under flera år. Det handlar i stället om politisk vilja och förmågan att samarbeta mellan kommun och region.

Kan vi hoppas på en sinnesändring här framöver? Eller ska ungdomar på landet fortsätta att vara mindre jämlika än andra ungdomar i samhället?

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Staffan Andersson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se