Gruppen-3a-328x120

Tågtrafiken igång även till och från Hästveda

Tågtrafiken igång även till och från Hästveda

Tågen på södra stambanan och Blekingebanan började rulla genom Hässleholm på onsdagen. Från midnatt går även Krösatågen till och från Hästveda.

Större delen av tågtrafiken genom Hässleholm rullade på onsdagen igång efter den stora branden i godsmagasinet. Sent på onsdagskvällen informerade Trafikverkets hemsida om att spåren var klara så att tågen kunde börja rulla även till och från Hästveda.

Från midnatt går nu de flesta Krösatågen mellan Hässleholm och Hästveda. Enstaka tåg är fortfarande ersatta med buss. Det gäller imorgon klockan 8.35 och 18.47 från Hästveda samt 15.09 från Hässleholm. Buss ersätter dessa tider.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det här har gått fortare än väntat, säger Yasmine Boulezhfar på Trafikverkets pressjour.

Theresia Svanholm på Skånetrafikens presstjänst säger att Skånetrafikens app och hemsida uppdateras efter det att Trafikverket gått ut med information.

– Men vi uppdaterar så snabbt vi kan, säger hon och en liten stund senare är informationen på plats.

SJ-tågen, Öresundstågen och pågatågen på södra stambanamn och Blekingebanan började gå redan natten mot onsdagen medan ersättningsbussar fortfarande gällde på övriga spår. Enstaka tåg kan vara inställda på alla sträckor och resenärer uppmanas kontrollera sin resa via hemsida eller app.

Stationsvärdarna på Hässleholms resecentrum berättade att morgontrafiken fungerade bra.

– Det var ganska lugnt. Vi får lite frågor, men de flesta verkar ha koll, sa de.

Enligt stationsvärdarna flöt tågtrafiken på bra under onsdagen.

Men skolelever från Hästveda hade problem att ta sig till och från Hässleholm. Istället för att åka tåg i tolv minuter fick de åka buss i 35 minuter – de som fick plats.

– När tåget inte går och man inte får information om någon ersättningstrafik, är det bara linjebussen som går. Och den blir full, förklarar en mamma som kände sig lurad.

Många planerade också att ta linjebussen, regionbuss 536, eftersom de inte visste när ersättningsbussen kom. Mamman berättar att hennes son fick ta bussen 7.04 för att hinna i tid till skolan 8.30. På hemvägen blev han fast på stationen i Hässleholm i oviss väntan på en buss. Hade det inte gått någon ersättningsbuss hade det blivit två timmar. Nu kom det som tur var en ersättningsbuss, bara 10-15 minuter efter att tåget skulle ha gått.

Hon undrar vad Skånetrafikens information “buss ersätter i viss omfattning” betyder. Hon har skrivit ett mejl till Skånetrafiken och fått besked att de svarar inom tio dagar.

– Tågen hinner börja gå innan jag får svar.

Enligt Skånetrafiken skulle ersättningsbussarna nu gå enligt tidtabell, men det verkade inte fungera i Hästveda på onsdagen. Här är det Länstrafiken Kronoberg som sköter tågtrafiken med Krösatågen. Men Skånetrafikens hemsida och app ska också ha information om både tåg och ersättningsbussar.

Theresia Svanholm förklarar att ersättningsbussarna, även för Krösatågen, skulle gå på de tider som tågen gått enligt tidtabellen.

– Det är Kronobergstrafiken som ringt in bussarna, men de ska gå samma tider. Vi har ett tätt samarbete och förutsätter att det ska fungera, säger hon.

Dagarna närmast efter branden gick de i “pendelfart”, det vill säga de samlade upp så många de kunde och körde när de var klara.

Ersättningsbussarna tar ungefär dubbelt så lång tid som tåget. De finns också med i Skånetrafikens app och på hemsidan.

– Man får ha lite tålamod och framförhållning, säger Theresia Svanholm.

Hon förklarar att “Buss ersätter i viss omfattning” betyder att det inte går att lova hundraprocentigt att det fungerar.

– Vissa dagar har vi inte heller varit 100 procent säkra att vi skulle få in alla bussar. Men vi har i stort sett lyckats, säger hon.

Hon berättar att mejl till Skånetrafiken ofta besvaras mycket snabbare än på tio dagar, men att formuleringen följer en mall.

– Men mejl är inte det snabbaste, det går ofta snabbare att ringa kundtjänst, chatta på hemsidan eller skicka meddelande på Facebook, säger hon.

Hon säger att Skånetrafiken har bemanning dygnet runt och att många jobbar extra nu på grund av branden.

– Vi är otroligt glada att resenärerna visat stor förståelse när det har varit lite krångligt. Vi gör vårt yttersta för att det ska bli så smidigt som det bara går, säger hon.

Prognosen för Pågatågen mellan Tyringe och Hässleholm och mellan Hässleholm och Markaryd är fortfarande att de ska gå från och med lördag, den 24 augusti.

Enligt Skånetrafikens preliminära beräkningar kommer kostnaderna för effekterna av branden att landa på minst tio miljoner kronor.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se