torsjö live vers2

SOS Alarm utreder uteblivet varningsmeddelande

SOS Alarm utreder uteblivet varningsmeddelande

Det är SOS Alarm som ska ansvara för att varningsmeddelandet VMA når Sveriges Radios sändningsledning i Stockholm vid allvarliga händelser.

SOS Alarm utreder nu vad som gick fel när räddningstjänstens begäran om VMA om den giftiga röken från branden i godsmagasinet i Hässleholm för en vecka sedan inte gick vidare till sändning.

Som Frilagt berättat bedömde räddningsledaren Per Friis att ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skulle sändas ut eftersom det var mycket rök och en stor brand som påverkade många människor och samhällsfunktioner. Men han hänvisades istället till att själv kontakta sändningsledningen, vilket han aldrig hann göra.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det enorma rökmolnet i kombination med den stora påverkan på samhället branden kunde få gjorde att räddningsledaren Per Friis utfärdade ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Men SOS Alarm följde inte sina rutiner och såg inte till att det kom vidare till Sveriges Radio. Foto: Jonathan Önell

Enligt både SOS Alarms egna rutiner och information från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är ansvaret för att vidaresända meddelandet SOS Alarms. Sveriges Radio ska sedan se till att det sänds ut i både radio och tv. Numera går VMA även ut via sms.

– Vi håller på att titta på händelseförloppet. Så som det ser ut nu har det skett en del missförstånd här, säger Sarah Hummerdal på SOS Alarms presstjänst.

Hon räknar med att bilden kommer att klarna under dagen.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se