torsjö live vers2

Tio studieförbund i aktion på torget

Tio studieförbund i aktion på torget

Tio studieförbund protesterar nu gemensamt mot förslaget att dra in hela deras kommunala bidrag på 2,2 miljoner kronor, något som de menar i praktiken kan bli en förlustaffär för kommunen. Under Stadsfesten på lördagen är de på plats på Stortorget i Hässleholm för att informera om följderna av förslaget.

Studieförbundens representanter förklarar i ett pressmeddelande att de självklart vänder sig emot det drastiska sparförslaget.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Varför vill man ta bort den “invånarnytta” som vi erbjuder?

Enligt pressmeddelandet kostar varje studietimme som studieförbunden genomför bara 38 kronor, tack vare att de även tillför statliga medel.

– Vad kan konkurrera med den kostnadseffektiviteten?

Studieförbunden undrar hur politikerna tänker när de vill ta bort möjligheten för invånarna att vara med i studiecirklar och kurser och ta del av en mängd kulturarrangemang och föreläsningar till en låg kostnad eller oftast gratis.

Studieförbunden återinvesterar också i Hässleholms kommun. Deras beräkning landar på mellan 2 och 2,4 miljoner kronor per år. Då ingår bland annat kommunal inkomstskatt för personal och cirkelledare, lokalhyror och inköp av varor och tjänster.

Under 2018 genomförde studieförbunden i Hässleholm 1 206 kulturarrangemang för drygt 58 000 besökare. 10 000 deltagare, cirka 5 600 unika personer, gick en studiecirkel, vilket blev totalt cirka 42 000 studietimmar.

Studieförbunden tar också upp det planerade Ungdomens hus i Hässleholm.

– Vem ska fylla detta hus med schysst, jämställd, demokratisk och bred verksamhet, med något för alla unga, om vi studieförbund inte finns representerade lokalt och har resurserna att hjälpa till med det?

De medverkande studieförbunden är ABF, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens, Medborgarskolan, NBV, Sensus, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan. De kommer att vara på plats på Stortorget mellan klockan 14 och 16.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se