Gruppen-3a-328x120

Fyra ungdomar häktade för grov mordbrand

Fyra ungdomar häktade för grov mordbrand

Hässleholms tingsrätt häktade på fredagen fyra ungdomar, den yngste bara 15 år, som misstänkta för att ha anlagt den stora branden i godsmagasinet, en brand som orsakade skador för många miljoner och stoppade all tågtrafik genom järnvägsknuten Hässlehom i en vecka. Tre pojkar och en flicka är på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand genom att tillsammans och I samförstånd ha anlagt branden i magasinet. De nekar till brott, men enligt en av försvarsadvokaterna var godsmagasinet ett ställe där ungdomarna brukade umgås.

Fem ungdomar i åldrarna 15-21 år anhölls på onsdagen för branden. En av dem är nu släppt medan fyra alltså häktats. För de tre som är under 18 år finns enligt tingsrätten synnerliga skäl för häktning.

Minimistraffet för grov mordbrand är fyra års fängelse. Brottets allvarlighet är skäl för häktning när minimistraffet är mer än två år. Tingsrätten bedömde dessutom att de misstänkta på fri fot skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Åklagaren fick av samma anledning rätt att ålägga dem restriktioner i kontakterna med omvärlden under häktningstiden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Häktningsförhandlingarna hölls till största del bakom stängda dörrar. Enbart inledningen där åklagaren kort redogjorde för misstankarna och häktningsskälen samt tingsrättens beslut var offentliga. Samtliga nekade till brott.

Det mesata av häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Foto: Berit Önell

När den 16-åriga flickan fick beskedet att hon häktas brast hon ut i häftig gråt. Det gjorde också hennes anhöriga på åhörarplats. En av dem frågade om hon fick ge flickan en kram, men nekades av lagmannen. När hon ropade att hon älskar flickan fick hon besked att de misstänkta inte får tilltalas.

– Det är viktigt att hon får en häktningstid som är rimlig med tanke på hennes ålder, sa lagman Kristina Andersson dock till åklagaren Marie-Louise Holmberg som deltog på videolänk.

Den yngste pojken är 15 år, men fyller 16 inom kort. En 17-årig och en 21-årig pojke häktades också. Två av de häktade är bosatta i Hässleholms kommun, en i Osby och en i Östra Göinge.

21-åringen är tidigare dömd för ringa narkotikabrott på grund av innehav av cannabis.

– De sakerna har inget med varandra att göra, säger hans försvarsadvokat Niclas Larsson som dock hört rykten om att ungdomarna träffades vid godsmagasiet för att röka cannabis.

Han förklarar att 21-åringen berättat att han varit där, men inte just när det brann, och att godsmagasinet var ett ställe där ungdomarna brukade träffas och ibland sökte skydd för regn.

– De träffades för att umgås, det var ett ställe alla hittade till, säger han.

21-åringens försvarsadvokat Niclas Larsson berättar att ungdomarna brukade träffas vid godsmagasinet. Foto: Berit Önell

Han vet inte om uppgifter om att ungdomarna fått tillsägelse att inte vara där stämmer.

– Det känner jag inte till, men det hade inte varit konstigt om det var så, säger han.

Han kan inte säga något närmare om själva branden som alla nekar till att ha orsakat.

– Det är inte utrett om det var en olycka eller om någon tände på med vilje, säger han.

För att någon ska bli dömd för mordbrand krävs bevis, inte bara för att någon har varit på platsen.

– Alla som har varit i området riskerar att få en släng av sleven, säger Niclas Larsson.

Han konstaterar att det är unga människor och att det som hänt är tragiskt, men han tror att det kommer att bli utrett vad som hände.

– Med härdade brottslingar är det annat, men när det är 16-åringar som sitter inlåsta kanske någon börjar prata, säger han.

Däremot tror han att det blir svårt att tekniskt bevisa att branden är anlagd. Anledningen till det snabba och explosionsartade brandförloppet behöver inte vara en brandbomb eller liknande. Det skulle enligt Niclas Larsson istället kunna ha orsakats av lättantändligt material som fanns i byggnaden, exempelvis frigoliten på bryggan från Finjasjön som kommunen förvarade där.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se