logga-ligg-tjock

Hovdala vandringscentrum nominerat till arkitekturpris

Hovdala vandringscentrum nominerat till arkitekturpris

Hovdala vandringscentrum är en av fyra miljöer som nominerats till Skånes arkitekturpris. Priset, som delas ut av Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne, ska premiera en god byggd miljö i Skåne. Enligt juryn ska projekt som försträrker mindre orters attraktivitet och identitet premieras.

– Vi både tillgängliggör platser i naturen som få kunnat besöka tidigare, och förhöjer upplevelserna med hjälp av arkitektur, säger Bjarne Öhrling, projektledare på Hässleholms kommun, i ett pressmeddelande.

De uppmärksammade arkitektritade vindskydden vid trädhuset, som väntas kosta cirka 1,2 miljoner kronor när alla tre är klara, är en del av konceptet som nu kan prisbelönas.

Hovdala vandringscentrum med bland annat de lyxiga björkklädda vindskydden har nominerats till Skånes arkitekturpris. Foto: Ingemar Kristiansson

– Fantastiskt hedrande och kul att Hässleholms kommun och Hovdala vandringscentrum uppmärksammas i detta sammanhang, säger Bjarne Öhrling.

– Vi är nominerade för att vi kopplar ihop stad och landsbygd i ett attraktivt vandringssystem med många unika installationer, säger han.

Han är övertygad om att satsningen på Hovdala kommer att ge gröna näringar i hela kommunen en skjuts framåt och att en utmärkelse ger ännu mer uppmärksamhet, fler besökare och företag och nya jobb.

Prissumman på 50 000 kronor tilldelas en eller flera pristagare “ vars bebyggelsemiljöer eller andra anlagda miljöer tagit tillvara på platsens kvaliteter och utvecklat den skånska identiteten vidare”, skriver Sveriges Arkitekter om utmärkelsen.

Så här lyder juryns beskrivning av Hovdala vandringscentrum: “Hovdala vandringscentrum har skickligt använt design och kommunikation för att göra ett naturområde tillgängligt för den urbana människan. Med små, precisa anläggningar i ett storslaget landskap förstärks upplevelsen av både arkitektur och natur. Det här är ett hälsofrämjande projekt som når långt utamför kommunens gränser.”

Årets vinnare av arkitekturpriset avslöjas på evenemanget Kreativa Skåne i Malmö den 19 november.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se