torsjö live

Vem blir årets hässleholmare?

Vem blir årets hässleholmare?

Ett 30-tal personer, företag, nätverk och föreningar har nominerats till årets hässleholmare. Vem som får utmärkelsen avslöjas först under Hässleholms galakväll den 22 november.

Tidigare skolchefen Eva Andersson. Foto: Lotta Persson

Nomineringsprocessen är avslutad. Både nya och välkända namn finns bland de föreslagna. Ny för i år är före detta chefen för barn- och utbildningsförvaltningen Eva Andersson, som fått flera nomineringar. Detta ”för att hon stått upp för skolorna” och visat civilkurage. Hon tvingades lämna sin post i början av april månad. Orsaken var att hon ifrågasatte om det var möjligt att följa politikernas sparkrav och samtidigt leva upp till skollagen.

Företagaren Jimmy von Sterner på Svenska Film har också föreslagits av flera, bland annat av sin egen personal. Förutom i filmbranschen är han engagerad i Nyberg och Co, ett expansivt företag som ägnar sig åt paketering och legotillverkning. Båda företagen har sin bas i Tyringe.

Vittsjö GIK erövrade utmärkelsen årets hässleholmare 2011, men föreslås på nytt. Ett näraliggande tips till juryn är damfotbollens båda coacher, Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand.

Projektledaren Bjarne Öhring, som utsågs 2006, återkommer även i år. Bakom den nomineringen står före detta kommunalrådet Pär Palmgren (M). Det är kanske inte så sannolikt att Bjarne utses, eftersom han själv sitter i den jury som utser pristagaren. Detsamma gäller kommunalrådet Lars Johnsson (M).

…liksom terrorexperten Magnus Ranstorp.
Cityledaren Johan Jönsson är en av de nominerade… Foto: Urban Önell

Övriga nominerade: Cityledaren Johan Jönsson som varit spindeln i nätet bakom den uppskattade stadsfesten och utomhusbion, terrorforskaren Magnus Ranstorp, läraren och föreläsaren Sara Bruun, låtskrivaren Stina, dokumentärfilmaren Caroline Troedsson, karnevalsgeneralen Olle Davidsson i Bjärnum, marknadsgeneralen Agne Nilsson i Hästveda som också gjort mycket för brottarna i byn, eleverna på estetiska programmet som visat stort engagemang i kampen för utbildningens överlevnad, nätverket Hållbara Hässleholm, samt Humorgruppen Monte Fjanton med 170 000 följare på YouTube.

…eller Madlén Sjögaardh på Café Madrix. Foto: Urban Önell
Viktor Johansson kan bli Årets hässleholmare…Foto: Urban Önell

På listan återfinns dessutom: Madlén Sjögaardh och Café Madrix, Café Naomi, Cigarrmagasinet, musikern Viktor Johansson, Anna Axelsson och Tykarpsgrottan, Michael Petersson och Peter Håkansson på Luckan, Emin Semin på restaurang Casablanca, Karin Jakobsson på Statt, krögaren Peo Fredholm, Säle Svensson på Partyfabriken, Johannes Börjesson på Hovdalas restaurang och Katsu sushi.

Säle Svensson på Partyfabriken är nominerad.

Sist i raden: Jonathan Bengtsson från Emmaljunga driver ett nytt företag som försöker ta itu med den allt större mängd miljöfarlig plast som samlas i världens hav.

Meningen är att den som ska utses till årets hässleholmare ska vara en person som ”bidragit till att Hässleholms kommun fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden och som genom sitt engagemang för kommunens utveckling blivit en inspiratör för andra”.

Vem som får priset är en fråga som avgörs en mindre krets av politiker och tjänstemän i kommunledningen.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se