torsjö live vers2

Volontärer mot tjuvjakt och miljöbrott föreläser

Volontärer mot tjuvjakt och miljöbrott föreläser

Tjuvjakt och miljöbrott förebyggs och motverkas av volontärer som patrullerar i svenska skogar. Bakom dem står insamlingsstiftelsen Anti Poaching Unit, APU, som samverkar med liknande organisationer världen över. Förebilderna finns i arbetet för att skydda utrotningshotade djur mot illegal jakt i Afrika. Imorgon, lördag, föreläser representanter från APU i kulturhuset i Hässleholm.

Föreläsningen arrangeras av Djurskyddet Snapphanen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

APU arrangerar utbildningar för volontärer, som kallas rangers. Många av deltagarna har bakgrund inom militär, polis, jakt, spårning och personsök. Alla insamlade medel används direkt för att förebygga illegal jakt och miljöförstöring såsom illegala fällor, förgiftningar, miljö- och habitatsförstöring och uppklippta viltstängsel. Faror dokumenteras och misstänkta brott polisanmäls.

Volontärerna är organiserade i team som patrullerar svenska skogar för att motverka tjuvjakt och miljöbrott. Foto: Antipoachingunit.org

I Sverige startade verksamheten 2007 av en grupp poliser för att stoppa den illegala jakten på varg i Rialareviret norr om Stockholm.

– Det ska bli väldigt spännande att höra mer om APU:s arbete. APU är en seriös organisation med ett intressant arbetssätt, säger Jeanette Thelander, ordförande i Djurskyddet Snapphanen.

Hon konstaterar att brott som begås ute i naturen sällan uppmärksammas och ännu mer sällan lagförs någon för den typen av brott.

– Samtidigt är vi många som rör oss ute i naturen, plockar svamp och bär, rider eller joggar till exempel. Om vi kan bli uppmärksamma och lära oss hur man ska göra när man stöter på något som verkar olagligt vinner både naturen och vi själva på det, säger hon.

Föreläsningen hålls i vita salongen i kulturhuset klockan 13.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se