torsjö live vers2

16-åriga flickan också släppt ur häktet

16-åriga flickan också släppt ur häktet

Branden totalförstörde snabbt det gamla godsmagasinet. Foto: Jonathan Önell

Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg hävde på tisdagen häktningen för den 16-åriga flicka som blev omhäktad för grov mordbrand i godsmagasinet i Hässleholm. Därmed sitter ingen längre häktad för storbranden.

Totalt fem ungdomar greps misstänkta för branden den 14 augusti som lamslog tågtrafiken i stora delar av landet i en vecka. Fyra av dem häktades i början på oktober. Efter två veckor beslöt åklagaren att frige tre av dem, men begärde att den 16-åriga flickan skulle omhäktas. Tingsrätten ansåg dock inte att bevisningen räckte till. Åklagaren överklagade och några dagar senare omhäktade hovrätten flickan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det krävs synnerliga skäl för att personer under 18 år ska hållas häktade, bland annat att betryggande övervakning inte kan ordnas på annat sätt. Hovrätten bedömde att sådana skäl fanns och att flickan var på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, ett brott som vid fällande dom inte ger lindrigare straff än två års fängelse. Dessutom fanns risk för att hon på fri fot skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Nu har Marie-Louise Holmberg gjort bedömningen att synnerliga skäl inte längre finns och beslöt därför att häva häktningsbeslutet.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se