Gruppen-3a-328x120

Författare talar på manifestation mot våld och rasism

Författare talar på manifestation mot våld och rasism

Våld, rasism och mobbning är oacceptabelt och måste bekämpas. Därför anordnas en manifestation imorgon, lördag den 9 november, klockan 16 i Hässleholm kulturhus. Att det blivit just den dagen beror på vad som hände 1938. Då utbröt en omfattande judeförföljelse, i det tyska nazistpartiets regi, under den så kallade Kristallnatten.

På årsdagen kommer kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) och författarinnan Taliah Pollack att tala. Efter programmet blir det fackeltåg upp till kyrkan.

Kristallnatten var inledningen på Förintelsen, judeförföljelsen under andra världskriget. Då sattes synagogor och bönehus i brand i stor skala. 7 500 judiska butiksägare fick se hur deras butiker vandaliserades. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. Omkring 400 mördades. Polis och brandkår var beordrade att inte ingripa.

Varför? En folkgrupp hade utsetts till hackkyckling och syndabock av nazisterna. Hur kunde det blir så?

Allt det där är frågor som behöver hållas levande. Därför anordnas arrangemang i samband med Kristallnatten varje år, på många håll i landet. Ofta har judar som överlevde andra världskriget och nazisternas förföljelse fått komma till tals. Numera är det dessvärre allt färre som ännu är kvar i livet. I år blir det istället en ung judinna – som vuxit upp både i Sverige och Israel – som får möjlighet att möta hässleholmarna.

Taliah Pollack har bland annat skrivit Hebrons hemlighet där hon skildrar konflikten mellan judar och palestinier. Boken ger läsaren möjlighet att möta två elvaåriga flickor som lever sida vid sida på Västbanken i Israel. Trots att de har ett ursprung i skilda världar utvecklar de vänskap och samhörighet.

Samtliga politiska partier som sitter i Hässleholms kommunfullmäktige står bakom manifestationen den 9 november. Arrangemanget är kostnadsfritt och ingen föranmälan behövs.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Urban Önell

Fotnot: Eftersom förföljelsen under Kristallnatten 1938 egentligen pågick under flera dagar talar man ibland om Novemberpogromen.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se