torsjö live

Stök och fylleri stänger biblioteket tidigare på fredagar

Stök och fylleri stänger biblioteket tidigare på fredagar

Hässleholms stadsbibliotek måste stänga tidigare på fredagar på grund av oroligheter.

– Den senaste tiden har det inträffat flera incidenter på biblioteket med besökare i olika åldrar som har uppträtt våldsamt, hotfullt och störande, inte minst mot personalen, förklarar kommunen i ett pressmeddelande.

Bibliotekschef Anette Mjöberg anser nu att situationen är ohållbar.

Det har länge varit stökigt på biblioteket, något som Frilagt tidigare rapporterat om. Väktare har tillkallats vid flera tillfällen. Anette Mjöberg förklarar att situationen nu utvecklats till ett allvarligt arbetsmiljöproblem som måste tas på allvar.

– Idag går delar av personalen ner till sitt pass i biblioteket med en stor klump i magen och oro för vad som ska hända, en sådan situation är ohållbar i längden, säger hon i pressmeddelandet.

Väktare har kallats in när det varit stökigt på biblioteket. Men nu anser bibliotekschef Anette Mjöberg att situationen blivit ohållbar. Foto: Lotta Persson

Hon beklagar att tidigare stängning drabbar många andra besökare, men att det är en nödvändig åtgärd i detta läge.

Både besökare och personal vittnar enligt pressmeddelandet om en allt mer obehaglig situation på stadsbiblioteket i Hässleholm. Oroligheter, stök, fylleri och allmän respektlöshet förekommer allt oftare. Det har även inkommit synpunkter från ett flertal besökare som vittnar om att stämningen på biblioteket inte längre känns trygg.

Under resterande fredagar i november kommer Hässleholms stadsbibliotek att stänga sin verksamhet kl 15.00.

Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar tillsammans med bland annat andra kommunala förvaltningar och instanser för att hitta såväl en kortsiktig som långsiktig lösning på problemet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se