torsjö live

Centerpartiets klimatpolitiske talesman kommenterar

Centerpartiets klimatpolitiske talesman kommenterar

Varning för klimatpaniken.” Det var rubriken för en krönika införd i Norra Skåne och Skånskan tidigare i år. Bakom texten stod före detta chefredaktören Lars J Eriksson.

Inlägget tände gnistan till den debatt i klimatfrågan som hålls i Hässleholm kulturhus på söndag.

Nu får Lars J Eriksson också svar på tal av sin partikamrat, Centerpartiets klimatpolitiske talesman, riksdagsledamoten Rickard Nordin, som Frilagt gett möjlighet att kommentera.

Rickard Nordin skriver: ”Det finns en överväldigande forskningsmajoritet som tydligt visar den mänskliga påverkan på klimatet. Därför är det självklart att också försöka göra något åt det.

Det Lars frågar sig – vad händer om våra åtgärder inte får effekt på klimatet, är en ganska onödig fråga. Det fina med den gröna omställningen är nämligen att den för med sig så otroligt mycket mer fördelar, inte minst för Sverige, än bara bromsande av temperaturökningar globalt. I den gröna omställningen kommer våra bilar köra mer på olika former av el och biobränsle.

Det gör att vi kan sluta vår stora oljeimport från Ryssland. Det land som är vårt största säkerhetshot skickar vi alltså åtskilliga miljarder till varje år bara genom att åka till macken. Det är pengar som istället kan användas för att omvandla svensk skog till drivmedel eller bygga förnybar el som vi sedan kan köra på, eller använda i industrin. Det skapar jobb och företagande här i Sverige, inte minst på landsbygden.

Kostnaden för att köra bil kommer dessutom minska dramatiskt, en elbil kostar runt 2/kr milen i driftskostnader. Och när vi dessutom kör mer på el minskar partikelutsläppen. Dålig luft dödar mångdubbelt fler varje år än vad trafikolyckor gör. De minskar dessutom bullret, en annan hälsofråga.

Den retoriska fråga som Lars ställer sig – vad händer om våra åtgärder inte leder till att klimatförändringarna hejdas är därför rätt enkel att besvara. Det som händer är att vi fått bättre luft, tystare städer, mer jobb och företagande i Sverige, inte minst på landsbygden, vi kan köra för en bråkdel av kostnaden mot idag och vi har minskat importen av olja från ett av våra största säkerhetspolitiska hot. Det tycker jag alltihop är värt att ställa om samhället för. Det borde Lars också tycka.”

Lars Joel Erikssons krönika kan läsas här:

https://www.skd.se/2019/08/04/var%C2%ADning-for-kli%C2%ADmat%C2%ADpa%C2%ADniken/

Läs om söndagens debatt här::

2019-11-15 Debatt om klimatets utmaningar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se