logga-ligg-tjock

Debatt om klimatets utmaningar

Debatt om klimatets utmaningar

När Mats Gunnarsson läste en krönika på Norra Skånes ledarsida om klimatförändringarna hettade det till inombords. Skribenten ville tona ned problematiken – trots att en kvalificerad majoritet av forskarna är överens om att krafttag är nödvändiga.

Mats Gunnarsson nöjde sig inte med att svara i en insändare. Han utmanade den politiska redaktören, Lars J Eriksson, på en offentlig debatt. Nu möts de i Hässleholm kulturhus på söndag klockan 17.

I sin krönika hävdade Lars J Eriksson att politiker och andra i samhällets elit ”ligger lågt inför en upphetsad klimatdebatt som spårat ur”. Han skrev också: ”Vi vet inte om en omställning för klimatet kommer att ge resultat, det är bara förhoppningar”.

Mats Gunnarsson menade i sitt svar till Lars J Eriksson att åsikterna i krönikan framstod som otidsenliga och faktaresistenta. Han skrev också: ”Att utifrån dessa fakta inte reagera och ta sitt ansvar för en snabb och ansvarsfull omställning av vårt samhälle är en oförlåtlig klimatpassivitet. Alla måste istället dra sitt strå till stacken. Det gäller privatpersoner, politiker och företag och inte minst medierna. Naturligtvis måste även journalister och chefredaktörer ta sig an denna uppgift och rapportera sanningsenligt om den pågående och hotande klimatkrisen.”

Lars J Eriksson och Mats Gunnarsson har motsatt uppfattning i klimatfrågan, men båda ser fram emot söndagens debatt.
Lars J Eriksson menar att massfattigdom kan bli följden om man lägger för mycket krut på att hindra den globala uppvärmningen.

Under torsdagen, några dagar före drabbningen, möts de båda meningsmotståndarna på en förberedande presskonferens. De kan inte låta bli att börja argumentera med varandra.

– En snabb klimatomställning hotar sysselsättningen och välfärden, säger Lars J Eriksson. Det kan leda till massarbetslöshet och massfattigdom. Dessutom till ökade krigsrisker, exempelvis i Mellanöstern, om de inte får sälja sin olja som tidigare.

Mats Gunnarsson har en helt annan uppfattning.

– Omställningen går alldeles för långsamt. Vi måste ändra vårt sätt att leva, och ställa krav på producenter och krav på politiker. Med vilken rätt skjuter vi detta enorma problem på framtida generationer? När ditt barnbarn tittar dig i ögonen och vid livets slut och säger: Morfar gjorde ni inget när ni visste? Vad säger du då?

Mats Gunnarsson hävdar att omställningen till förmån för klimatet går alldeles för långsamt.

Det är också tydligt att debattörerna inte har samma uppfattning om hur forskningen i klimatfrågan ska förstås.

– Man måste alltid ha en skeptisk inställning till vetenskap, enligt Lars J Eriksson. Vetenskapen är bra på att klarlägga vad som skett, men inte på att förutse framtiden.

– Den vetenskapliga debatten är avgjord för flera decennier sedan, säger Mats Gunnarsson. Vi kan inte kompromissa med fysikens lagar.

Dessutom är han hoppfull inför möjligheterna att lösa en stor del av problemen med modern teknik, exempelvis en övergång till elbilar samt sol- och vindkraft.

I debatten, som äger rum i Blå salongen, kommer totalt fem personer att delta. Allmänheten ges tillfälle att ställa frågor och inträdet är kostnadsfritt.

De medverkande är:

Lars J Eriksson, politisk redaktör på centerpartiska Norra Skåne och Skånska dagbladet. Han har tidigare varit både vd och chefredaktör för båda tidningarna.

Mats Gunnarsson, som är mest känd för att han dragit igång musikfestivalen Torsjö live, som ledde till att han tillsammans med Jonas Johansson utsågs till årets hässleholmare 2018. Till professionen är han läkare. De senaste åren har han intresserat sig för klimatfrågan, vilket har lett till att han försökt ställa om sitt eget liv i en för klimatet mer gynnsam riktning. Han är också i aktiv i nätverket Hållbara Hässleholm som tillsammans med Studiefrämjandet står som arrangör för debatten.

Maria Larsson (inbjuden av Mats Gunnarsson), biolog, verksam som konsult och företagsledare på miljö- och klimatområdet. Under åren 2002-2008 var hon miljöstrateg på Hässleholms kommun. Hon har tidigare suttit i styrelsen för Hässleholm miljö AB, som representant för Miljöpartiet.

Gunnar Juliusson, (inbjuden av Lars J Eriksson), läkare, professor vid Lunds universitet och stamcellsforskare. Han ifrågasätter den forskning som ligger till grund för hur FN agerat i klimatfrågan. Sina åsikter har han bland annat framfört på sajten Klimatupplysningen.se.

Moderator för debatten blir Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholms kommun.

Text och foto: Urban Önell

Läs kommentaren från Centerpartiets klimatpolitiske talesperson.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se